Това, което виждаме по света, трябва да ни държи нащрек

Случаите на заразени в България са твърде малко. Причините са няколко – вероятно има недостатъчно покритие с тестове (а упорито не щат бързите тестове). И обезлюдяването и слабата гъстота на населението помага да са малко заразените, и отрано въведени забрани и затваряне на заведения и др.
Но не трябва отпускане и неглижиране на вируса, защото болниците ни са най-зле в ЕС като екипировка, като брой легла в интензивни отделения, като брой лекари-реаниматори (наричат ги още анестезиолози) и особено сестри, които повечето са в пенсионна възраст и т. н. Обикновените пенсионери са застрашени, но възрастните лекари и сестри – ще е голям удар. В Италия досега има над 30 лекари и сестри жертви на вируса. Ако се напълнат болниците у нас, ще се съревноваваме с тях.
Препълнени болници означава, че ще умират хора и от други болести, не от вируса, тъй като няма кой да ги поеме за лечение, спешно или не.
В Ню Йорк и Лос Анджелис местят всякакви пациенти от болниците на военни кораби-болници, за да освободят място за заболели от коронавируса. У нас къде да ги преместят? Частните болници не са за това, а за точене на пари от Здравната каса. Приготвили са няколко болници с инфекциозни отделения, види се няма и 100 легла, щом капацитетът на „Пирогов“ бил достигнат.
Ще мъчат хората в спортни зали. За карантина по празните хотели не се замислят.
Така че да не се успокояваме, че има само 300 и нещо заразени, което е малко за епидемия. Това, което виждаме по света, трябва да ни държи нащрек.
Но затварянето на парковете е грешка – и СЗО препоръчва разходки – но без събиране на едно място. Къде да се разхождат хората? Сега ще ги глобяват по 5000 лева, ако влязат в парка.

Иван Бакалов

loading...