Това, което разбирам аз е, че „ГЕРБ“ имат съвсем различна представа за държава и държавност

В „Тази сутрин“ по „bTV“ г-жа Деница Сачева каза, че целта не е г-н Борисов да бъде изслушан в парламента, а да бъде подложен на унижение. Това е теза, която „ГЕРБ“ развиват в последните дни.

Прави ми впечатление, че „ГЕРБ“ са в зоната на някаква пълна имагинерсност, използвайки изключително условни понятия, на база на които изграждат спорни хипотези, които обаче се представят като единствените възможни истини.

Накратко: „Ако той би се явил в парламента, той би бил унизен, защото те това биха искали“. В общи линии, това изречение относително ясно описва моментната представа на „ГЕРБ“ за света.

Очевидно г-н Борисов не е в състояние да си представи общество, в което той еднолично (или почти еднолично) не определя дневния ред.

„ГЕРБ“, Борисов и г-жа Сачева са хора на чувствата и емоциите: те говорят за обиди и унижения, за сръдни и цупене. Спомням си миналото лято, когато г-жа Сачева (тук е моментът да уточня, че аз я харесвам и ценя като мой колега от комуникационните среди и като професионалист в нашата област) първо заявяваше как ще ми прости, после ми даваше морални оценки, а най-накрая чисто и просто ме блокира. Това дребно действие показва тежка политическа неадекватност.

Когато (все още) най-голямата партия в страната се движи от крайни емоции, това е истински опасно.

На „ГЕРБ“ им е трудно да си представят факта, че и извън тяхната партия съществуват знание, познание и експетност. Очевидно през последните години те толкова са били заклещени и оплетени между своите, че не са видяли нищо друго, освен собствения си кръг.

Тези последни седмици разкриват и ужасяващата логика (или по-страшно даже, ужасяващата нелогичност) на начина, по който е управлявана страната ни през последните години.

Това, което разбирам аз е, че „ГЕРБ“ имат съвсем различна представа за държава и държавност от общоприетата такава.

Вчера г-н Борисов прибегна до политически конспирации и то, не за да гради доверие спрямо собствената си партия, а в опит да руши доверието у другите политически субекти.

„ГЕРБ“ са в собствен свят. И все по-ясно се вижда, че той е тежко фикционален и връзките му с действителността са почти и напълно прекъснати.

Мартин Димитров