Това ли е новата коалиция „Рашидов” – Бойко, Доган, Корнелия и Стефан Янев?

Ще има ли управляващо мнозинство в 48-ото Народно събрание? На третия ден от свикването на парламента бе постигнато съгласие за избор на председател в лицето на Вежди Рашидов. Мнозинството обаче не бе широко, а пробив дойде от „БСП за България“, която премина в лагера на ГЕРБ и ДПС заедно с „Български възход“.

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), която бяха партньори в предишното управление с БСП, гласуваха „против“ Рашидов. „Възраждане“ пък бяха „въздържал се“.

Веднага след номинацията на Рашидов от „Продължаваме промяната“ поискаха 15-минутна почивка. Това изненадващо предизвика остра реакция от ГЕРБ и ДПС, но и на БСП в лицето на Георги Свиленски. От ПП отговориха със съмнения, че е оформено ново управляващо мнозинство. ДБ ги подкрепиха в лицето на Христо Иванов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира след избора на Рашидов, че това не означава, че има ново управленско мнозинство.

„Възможно е да има разговори, но не е говорено“, каза той след въпрос на „Флагман“ в кулоарите на Народното събрание.

От друга страна Корнелия Нинова вчера влезе остро срещу ПП, като ги обвини, че им откраднали управленската програма, а се опитват да направят това и с образа на соцпартията.

Нинова бе бясна след офертата на „Продължаваме промяната“ за публични преговори за избор на председател на Народното събрание. Според нея от ПП така са обвинили всички останали парламентарни формации в задкулисие, което не било коректно.

Засега Корнелия Нинова и от „БСП за България“ не отговарят ясно на съмненията, че могат да влязат в ново управленско мнозинство с ГЕРБ, ДПС и БВ.

След избора на Рашидов за шеф на парламента Нинова направи изявление пред репортери. Тя отново повтори, че няма да влязат в управление с мандата на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това обаче би могло да се случи с такъв на БСП или „Български възход“.

Неофициално депутат от „БСП за България“ коментира, че управленски формат с мнозинството, което застана зад Рашидов, би бил добър вариант. Според него коалицията по времето на правителството на Кирил Петков се е оказала зле работеща.

narod.bg