Токът в Румъния поевтинява с около 3,5% от днес

Електроенергията за битовите потребители в Румъния поевтинява с около 3,5% от днес, съобщава Медиафакс. Това става след влизането в сила на нова методология за изчисляване на тарифите, която беше обявена от национания регулатор в края на май.

Също от днес влиза в сила увеличение с 10% на коефициента, който се използва за изчисляване на размера на пенсиите. Увеличението е с 10 процента. Така минималната гарантирана пенсия ще нарасне от 520 леи (111 евро) на 640 леи (137 евро).

Промяна в цената на тока от 1 юли има и в България. За разлика от Румъния обаче, у нас цената на електроенергията расте средно с 2%, като основна причина за това е поскъпването с около 10% на природния газ, доставян от „Газпром“. Поради същата причина се увеличава и цената на парното и топлата вода – средно със 7%, но за жителите на Бургас и Плевен е доста по-драстично – съответно 17% и 15%.

Освен това от 1 юли пенсиите за стаж и възраст в България се увеличават с 3,8%, като минималната пенсия става 207,60 лева при сегашни 200 лв. По-висока става и социалната пенсия – новият й размер е 125,58 лева. Увеличението с 3,8% на пенсиите за стаж и възраст, отпуснати до края на предходната година, е следствие от вдигането на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

http://segabg.com