Томислав Дончев: Не съм знаел за нередности в разходваните от Боршош средства за НДК

„Ако се установи, че за извършени нередности принципалът е сигнализиран и не е предприел нищо, естествено е, че той би носил отговорност.“ Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, коментирайки разследването на ремонта на НДК.

„Не съм знаел за нередности в разходваните от Мирослав Боршош средства, отпуснати за председателството на България на Европейския съюз“, заяви преди това вицепремиерът Томислав Дончев, който вчера е бил разпитан за разследването по ремонта на НДК.

По-рано днес бившият изпълнителен директор на Двореца Мирослав Боршош бе обвинен за нецелевото им харчене и за умишлена безстопанственост. Първоначалното работно обвинение на Боршош е за период от август миналата година до края на януари тази, когато принципал на НДК е бил именно Дончев като вицепремиер във втория кабинет на Бойко Борисов.

Дончев коментира, че до него е достигал само един сигнал за нередности, който веднага е предал до финансовото министерство и Агенцията за държавна финансова инспекция, която е извършила проверка. По особена ирония глобеният бил подателят на сигнала, заяви вицепремиерът. Допълни, че други сигнали до него не са постъпвали.

По думите му, докато е бил принципал и защитаващ интересите на държавата, е правил не само всичко нужно, но то е правено така, както рядко се е правило по отношение на търговско дружество. Това си личало от кореспонденцията на Дончев с ръководството на дружеството, особено по темата за финансовото му състояние. Вицепремиерът припомни, че разходването на отпуснатите за председателството средства е започнало в края на мандата на предишното правителство, но е продължило и през управлението на служебния кабинет, с което не искал да размива отговорността.

Той обясни, че решението на Министерския съвет за отпускането на 17-те млн. лв. е те да са целеви – за целите на ремонта, за целите на председателството.“Тези пари за друго не могат да се харчат“, обясни той.

„Категорично не“ – така Дончев отговори на въпроса дали е знаел, че парите се харчат не по предназначение. На сходен въпрос дали от август миналата година до януари тази година 1.7 млн. лв. от всичките средства да са били харчени за нещо неправилно той отново отговори с „не“. Заяви и че не е бил информиран, за да се изкаже по законо- и целесъобразността на закупен от Боршош служебен автомобил, за която сделка бившият директор получи обвинение.

По думите на Дончев не е работа на принципала да проверява фактури за разходваните средства, защото той не е в ролята на финансов контрол. Отчетът на директора на НДК се давал с годишните финансови отчети на НДК, които били подробно коментирани заради финансовото състояние на дружеството, защото то трупало загуби.

На въпрос как ще коментира критиката към него, че е държал Боршош на поста въпреки недоброто финансово състояние на дружеството и предполагаемото му желание да го отстрани, вицепремиерът отговори, че ако в края на досъдебното производство се стигне до дело и Боршош бъде осъден, тогава ще е готов да понесе отговорността, включително и политическата, за грешката.

Той заяви още, че неотстраняването на Боршош не е имало връзка с възможността премиерът Бойко Борисов да го върне на поста, както се случи след отстраняването му от Лиляна Павлова.

http://epicenter.bg

loading...