ТОРНО ТОРНАДО

Яко нещо е това торният бръмбар. Тежи около 2 грама, а миризливото топче, което си върти до дупката, тежи 50 грама. Но торният бръмбар е истински аматьор в сравнение със социологическите проучвания. Една табличка от няколко реда и шепа цифри е способна да вдигне толкова много тор, че да покрие всички ни.

От седмици политическият обор се тресе от вълнение. Вторачени в опразнената копаня, всички чакаха да видят какво се готви да им сипе народната любов. Днес най-накрая менюто излезе и политическите питомници се метнаха отгоре му, сякаш е истинска, а не обещана порция. И въпреки че то е разписано на един език, ще го чуем повторено в няколко интерпретации.

Първите ще са първични и ще ни се нахвърлят зажаднели. Вторите ще избързат да се зарадват, но не че са след първите, а че не са четвърти. Третите няма да приемат нищо, никого, никак и така нататък. Четвъртите ще кажат, че са готови да преговарят за третото място. Петите ще са заети с извънпарламентарния си контрол върху икономиката. Шестите най-накрая няма да са последни, а седмите ще ги забележим прекалено късно – вече ще са вътре.

Цялото това торно торнадо се вдига днес и ще ескалира утре вечер, когато националната телевизия ще върне от отпуск цяло предаване, за да превърне нещо скучно и обичайно като едно интервю с политически лидер в национално събитие.

Едно не знам. Кога ли ще се измори тоя торен бръмбар да върти миризливото топче, в което сме набутани?

Радослав Бимбалов