ТОТАЛ МЕНТАЛ ЩЕТА

Днес покрай гледането на сутрешните блокове на телевизиите, отново се замислих защо се докарахме дотук. Противно на тези, които смятат, че са ни виновни комунистите, фашистите, СССР, САЩ, Сорос и световната конспирация, аз съм на мнение, че поне 50 % от вината си е в нас.

Или по-скоро в отказа ни да мислим. Българите мразят да мислят, а когато го правят, обикновено търсят потвърждение в мнението на някой важен чужденец или държава. Че то няма как да е правилно мнение, ако не е подкрепено или не съответства на това на Европата или на САЩ, нали?

Мисленето, противно на твърденията, не е проста дейност, която се научава без мъка и старания. Мисленето започва още от детството, когато околните те карат да осъзнаваш причинно-следствените връзки между събитията и те поставят в ситуации, когато сам трябва да излезеш от тях. Абсолютният контрол, както и абсолютното неглижиране водят до един и същи резултат – хора, които не са се научили да мислят самостоятелно.

Аз например, както е известно, си имам мнение. И дали то ще съответства на мнението на тълпата, на интелигенцията, на Путин или на Тръмп, изобщо, ама изобщо не ме интересува. Защото АЗ мисля така. И го казвам. Не търся потвърждение на мнението си в другите.

Но повечето хора се страхуват да мислят. Те предпочитат миризливата уютност на тълпата, която блее в овчи възторг, без значение какво се случва. Българинът се ужасява от мисълта да каже, че царят е гол. Предпочита да страда и да го убиват, но не и да се изправи и да каже на целия свят: Майната ви, повече няма да бъде така!

По селата също е страшно. Липсата на достъп до всички медии, възрастовата граница, зависимостта от благоволението на местната и държавна власт, водят до пълна липса на информация какво се случва. А без информация, няма как да се мисли, защото се влиза в сферата на фантастиката.

За добро мислене и гражданско общество, трябват знания и информация. Защо мислите, че в училищата не се учат и законите, Конституцията, както и основни неща за устройството на държавата и правомощията на държавните и общински органи? Защо си мислите, че учениците излизат, без елементарните знания как да сключат трудов договор и да си напишат една молба до институция. Умишлено невежество. А хората, които знаят какво всъщност се случва в държавата, са единици. Защото информацията по медиите не е информацията от реалността и причинно-следствените връзки между събитията. Например разследващи журналисти вече няма. Или ако има, някои теми са табу за тях.

Умишлено ни изглаждат мозъците. На тях мислещ народ не им трябва. А ние сме виновни, защото го виждаме и продължаваме да мълчим. И вкопчени в някоя безумна идея, отказваме категорично да видим реалността, защото тя ни плаши.

Елена Гунчева

loading...