Тошко Йорданов: Ако се състави кабинет, ще е лицемерен и безпринципен

Участието ни в четворната коалиция беше грешка, но и не беше грешка. Грешка заради коалицията на несъвместими партии. Не беше грешка, защото това беше обединение срещу ГЕРБ и ДПС, а затова в такива ситуации човек може да преглътне идеологическата непоносимост към някой партньор“.

Това каза пред БНР Тошко Йорданов, зам.-председател на ИТН. И отчете „някои хубави неща“, направени срещу модела ГЕРБ – ДПС като премахването на спецсъда и спецпрокуратурата, например.

„Кирил Петков се опита да направи собствена бухалка, но ние и това спряхме. Затова станахме враг. Спазването на принципи и последователност, включително и за Македония, основната причина, заради която напуснахме коалицията, води до фронт срещу теб„.

На въпрос за ниските резултати на ИТН на последните избори Йорданов отговори:

Имам сериозни подозрения за някои неща, които не мога да кажа в ефир. Има странни гласувания в циганските квартали. В циганския квартал в Пловдив масово са гласували на машините за ПП. Никой не направи одит на „Информационно обслужване“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Тошко Йорданов коментира темата за промяна на формата на държавно управление:

„В предния парламент видяхме как партиите не функционират като едно, как партийните интереси надделява над решенията, как Министерски съвет управлява парламента и парламентът е една празна функция. В една президентска република правителство, излъчено от президента и одобрено от парламента, реално може да бъде контролирано от парламента, защото не е излъчен от него и в този кабинет не са лидерите на партиите. 10 години парламентът игра по свирката на Бойко Борисов и шест месеца по свирката на Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев… Президентските републики осигуряват стабилност на държавата си„.

Според него, ако сега се състави кабинет, то „той ще е лицемерен и безпринципен„, а по думите му – „парламентът е скопен“.

„За да има правителство, то трябва да е с участието на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, за да има мнозинство. Бившите коалиционни партньори нямат 121 гласа. Ако се получи правителство с гласовете на БСП, които са най-склонни да правят всякакви акробатични номера в името на властта, тогава имаш кабинет, независимо дали той мине през мандата на Стефан Янев и е опакован като експертен, общочовешки или галактически, вътре ще е подкрепен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, на Янев и слагаш БСП“.

https://bnr.bg/