Триумф на психопатията

Когато държавата ти затъва, а народът й я напуска, когато бандитизмът цъфти, а феодални партийни кланове на управляващата партия безнаказано дерибействат по места, в публичното пространство се пуска една от любимите димки на властта, които предизвикват шумни скандали. Темата за досиетата и комисията към тях винаги е съпроводена с наситена драматургия, защото медии и политици с настървение се опитват да извлекат дивиденти, за да заглушат истински важните проблеми и да отбият недоволството. А назначението на шайкаджията Антон Тодоров начело на въпросната комисия, определено обещава гарантирано зрелище.
Очевидно е, че партията на Борисов се опитва да неутрализира малко този свой „страж“, който попрекали с дърварското си подмазвачество, като го прати на по-закрито местенце, встрани от ролята му на политически медиен таран. Засега не е съвсем ясно дали комисията няма да бъде преместена на нов адрес – на 4-ти километър, но и това ще разберем съвсем скоро.
„ГЕРБ ще застане зад бъдещата му кандидатура, Антон Тодоров има необходимата експертиза“, заяви вчера Цветан Цветанов, според когото Тодоров „би бил от полза“ за нейната работа. Самата комисия също била полезна (за кого?), имала своето бъдеще, а новото предложение на левицата за нейното закриване той нарече спекулативно и несериозно.
Идеята на БСП впрочем е за преобразуването й в Институт на националната памет, чрез който да се гарантира, че архивите на ДС занапред ще бъдат обект на изследователи и историци. Защото се видя, че за тези 27 години избирателното замеряне с досиета послужи единствено за мръснишки игри, удари под кръста и разчистване на сметки. В същото време много честни хора и кадри на службите си отидоха от тоя свят омерзени и унижени, докато доста доносници бяха спасени и прикрити, за да бъдат използвани отново посредством тежките си зависимости. И днес дори някои от тях биват отново активирани, когато трябва да громят с разпенени уста и облещени до лудост очи поредната порция „врагове на държавата“.
Колкото до самия Антон Тодоров, видно е, ГЕРБ постъпват класически – запушват му устата с един голям кокал… Обиграни в интриги и задкулисни маневри, те са си направили стратегически сметката, че у нас най-голям оборот се върти в магазините със санитарни потребности – подлогите свършват твърде бързо.
„Тогава съм оценявал факти, сега промяната на фактите изисква преоценка“, заяви безсрамно Тодоров в едно предаване на Цветанка Ризова по повод книгата му „Шайка“. И още: „ГЕРБ е наблъскан с ченгета. Бащата на Цветан Цветанов – Генчо, е бил на ключова длъжност в Държавна сигурност“, казва бъдещият шеф на комисията по досиетата в друго свое признание с дата 1 декември 2013 г. по Нова телевизия… Няма спор, Тодоров е майстор по слухтенето, „добър анализатор“, както го определя Цветанов. Ще бъде ли обаче така добър същият да разкрие истината и за своите работодатели, или ще продължи в стил „покаяние“ – питам риторично, разбира се. Ще спестя отговора, известен на всички, от хигиенни съображения.

Валентин Георгиев

Резултат с изображение за Антон Тодоров цветанов

http://duma.bg

loading...