Трогателно е как ни навивате да направим правителство: Тошко Йорданов към Тома Биков

Ако има предсрочни избори, трябва да има нов изборен кодекс, заяви зам.- лидерът на Има такъв народ Тошко Йорданов.
„Не можем да си позволим да работим по този смотан Изборен кодекс“.

„Трогателно е как ни навивате да направим правителство“, заяви Йорданов в отговор на заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков, който от трибуната призова ИТН да поеме отговорност: „Правителство не се прави ни за наш кеф, ни за на Има такъв народ, а заради българите“.

По думите на Тошко Йорданов другият вариант е правителство на малцинството с патерици, но те не искат това.

„Знаете, че стабилно правителство е, когато имаш мнозинство в зала. Говоря или твои депутати, или коалиционни партньори“, каза още Тошко Йорданов. По думите му другото е правителство на малцинството. „Този цирк сме го гледали с вас, с ваши бивши патерици, патерички, бастунчета. Това е грозна работа. Как ще постъпим ние, когато Радев ни даде мандата, ще видите, споко остават няколко дена, не се шашкайте“, каза още Йорданов.

Той се обърна и към Николина Ангелкова от ГЕРБ. „Това, че не сте разбрали какво съм казал, означава, че не съм говорил достатъчно просто. За писането на сценарий, явно сте добра. Добре дошла при нас, имаме нужда от сценаристи“, заяви още Тошко Йорданов.

Преди това Ангелкова заяви: Това, което разбрах от вашето изказване е, какво вие не може да направите и всъщност само едни голи оправдания. Днес или утре ще получите мандата, вие трябва да носите отговорност, за това сте тук. Лесно е да се пише сценарий, лесно е да се критикува, но е много трудно да носите отговорност и вие трябва да я поемете, защото така ви е отредила Конституцията“.

„Ако този парламент има дълъг живот, говорим спокойно за промяна на избирателната система, заяви още Тошко Йорданов.

„Има два варианта и вие сте безкрайно наясно с тях, какъвто и цирк да играете. Или този парламент отива на предсрочни, или ще има някакъв живот“, каза още Йорданов. Според него вероятността да има предсрочни избори е огромна и подходът за мажоритарна система има нужда от обсъждане и преброяване на населението.

„Истината е, че не сме минали през честни избори. От наша гледна точка, ако се отиде на предсрочни избори трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи“, посочи още Тошко Йорданов.

„Простото говорене е разбираемо, нали така. Да, ние инициирахме референдум за промяната на избирателната система. Да, той беше успешен. Да, огромна част от тази зала, от тук присъстващите му разказаха играта, включително тези, които сте тук отсреща. Да, ние създадохме партия „Има такъв народ“ с цел въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лв., задължително гласуване“, каза още Тошко Йорданов.

19min.bg