Туристическият министър Илин Димитров въведе нестандартна забрана

Димитров е категоричен, че е необходимо да мислим за опазването на природата

Министърът на туризма Илин Димитров въведе доста нестандартна забрана.

Той е забранил употребата на пластмаса под формата на чаши, бутилки за вода и всевъзможни прибори в администрацията му. Това съобщават от подопечното му ведомство.

„Не ползвам пластмаса и не смятам, че е съвместима с модерния и зелен туризъм“, коментира Димитров.
Според него, за да има устойчиво развитие, е необходимо да се мисли за опазването на природата. Той подчертава, че в министерството пластмасовите чаши и бутилки за вода вече са заменени със стъклени такива. Кафето също се сервира в порцеланови или картонени чаши, но не и пластмасови.

Припомняме, че през миналата година министрите на туризма на ЕС решиха да работят за намаляването на използваната пластмаса в туристическия сектор. От една страна това е въпрос на политика и общи правила, а от друга – всеки може да допринесе с личен пример и промени в начина, по който пътува, независимо дали правилата го задължават или не, отбелязва TravelNews.

Припомняме, че Банско стана първият курорт, който забрани пластмасата. Това се случи през 2018 година. Заведенията, разположени в ски зоната не работят с никакви пластмасови изделия. Бутилките са заменени със стъклени, а чашите – с картонени.
Сламките за еднократна употреба са бамбукови, а посудата като прибори и чинии – от биоразградим картон, хартия или дърво.
Източник: standartnews.com