Турция внесе лъч надежда за близък край на войната в Украйна

Първият кораб вече е преминал инспекция в Истанбул

В последно време все по-често се говори за евентуален близък край на войната в Украйна. Лъч надежда по този въпрос внесе и югоизточната ни съседка Турция.

Това бе направено от външния министър на Турция – Мевлют Чавушоглу, който по-рано днес заяви, че споразумението за износ на зърно от украински пристанища, подписано в Истанбул на 22 юли, може да бъде основа за „всеобхватно прекратяване на огъня“, за да се сложи край на войната в Украйна.

Изявлението от турския външен министър бе направено по време на съвместна конференция с малайзийския му колега Сайфудин Абдула в Куала Лумпур, предава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Чавушоглу уточни, че след отплаването на първия кораб с украинско зърно от Одеса, е преминал инспекция в Истанбул, след което е продължил плаването си към Ливан. Той не пропусна да напомни, че споразумението е със срок на действие четири месеца, но ако не бъдат направени възражения, може да бъде удължен.

Припомняме, че на 22 юли Турция, ООН, Украйна и Русия подписаха историческо споразумение за повторното отваряне на три от украинските пристанища за зърно – Одеса Черноморск и Южни. Зърното бе блокирано в продължение на месеци заради продължаващата вече половин година руско-украинска война.
Източник: dir.bg