Турция е задържала двама заподозрени за убийството на граничния полицай

Турските власти задържаха заподозрени за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Това съобщи във вторник пред бТВ заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Задържали са двама души – един извършител и един помагач. Те не са турски граждани. След разпита ние ще командироваме екип от следователи на място, за да се запознаят с материалите и ще поискаме екстрадицията на тези две лица и да бъдат съдени у нас. Установява се какви са. В непрекъсната комуникация сме с турската прокуратура“, заяви Сарафов.

Новината бе потвърдена и пред БНТ, където посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии.

Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

„Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя – има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата; има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи”, обясни посланикът. Тя добави, че са засилени екипите от страна на Турция още по време на изборите.

„Но е факт, че натискът се увеличава и ако не бяха взети мерки от страна на Турция, сега българските граници щяха да преминават през много по-сериозна криза. На финала бих искала да добавя още нещо: все още предстои да бъде изяснено дали трагедията, която се случи късно снощи, има връзка с бежанския поток или причината за случилото се е друга. Очакваме изясняването на случая и се надяваме това да не доведе до лошо отношение към бежанците и очерняща кампания. Нека не забравяме, че това са хора, които бягат от смъртта и търсят по-добри условия за живот”.

https://tribune.bg/