Тъжните мишени на сценария “Помагам на полицията”

Желанието за справедливост прави

възрастните глухи и слепи за фактите,

затова хвърлят пачки с пари на бандитите

Ако някой се хване да направи най-тъжната българска класация, в нея задължително ще влязат измамите на възрастни хора. Сякаш край нямат идиотските сценарии, в които, веднъж вкарани, те се превръщат в лесни жертви на ловки бандити.

Щетите са големи, често статистиката обаче ги подминава, защото размерът им е стряскащ. Само за последните два месеца със сигурност взетите суми гонят милион заради два драстични случая. В първия възрастна жена от Първомай направо пусна бандитите до сейфа в къщата си, защото “внукът ѝ пострадал в катастрофа”. Прибраха ѝ над 500 хиляди лева в евро и долари. Чист късмет беше, че заловиха извършителите, и то за кратко време.

В София пък “рекордът” стига 150 хиляди лева, взети пак от възрастен човек. Тези дни нашумя и друг случай – 73-годишен мъж от София изгоря със 110 000 лева. Този път по сценария “Помагам на полицията да залови измамници”.

Не е за разказване какво се случва с журтвите, след като са хвърлили доброволно парите си. В много от случаите възрастните хора не издържат психически на травмата. Изпадат в депресия заради проявената наивност и глупост, буквално се поболяват от мъка и си тръгват от този живот огорчени, обидени, изтерзани, унизени до смърт.

На фона на тази мрачна картина МВР се опитва да се противопостави, но засега все още е в поза партер спрямо измамниците. Защо ли? Защото въпреки разгласата, брошурите по къщите на възрастните хора, дори и нарочно създадения отдел “Измами” към Националната полиция, който се занимава основно с телефонни измами, резултатите са по-скоро обезсърчителни.

Един пример от Пловдив – в онлайн изданията само за август, септември и октомври може да се намерят информации за десетки пострадали от телефонни измамници. А общо от началото на годината в Пловдив 18 души са осъдени за телефонни измами, има и пет висящи наказателни производства с петима задържани за постоянно зад решетките. В Асеновград подобните дела са 6, в Карлово има две, едното е висящо, другото – прекратено. Само за септември в Пловдив са подадени сигнали за отнети 180 000 лева от телефонни измамници. Всички обвиняеми или задържани досега в Пловдив и областта за този род престъпления са от района на Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Ветово.

Е, как цяла България знае къде живеят телефонните измамници, виждала е десетки пъти какви палати са си вдигнали, а никой с пръст не ги закача, не ги пита как по-точно, с какви доходи са си построили къщите например? Да не би истината да е другаде, да не би и тези “сладури” от Ветово, Павликени, Горна Оряховица да имат свои хора някъде “горе”, досущ като онзи началник от РПУ в Пловдив, който дружно е работил с бандата измамници? Нека МВР да каже. Но нека не очаква, че само с брошури и разгласа за гражданите проблемът ще се реши.

Защото това явно не работи. И за това си има чисто психологически причини. Нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи, живели в активна възраст в една друга епоха, и днес искат да са полезни, искат да помагат,

искат
най-важното –
справедливост

Искат и те да имат принос, за да хванат телефонните измамници най-после. И точно това често ги прави глухи и слепи за очевидните факти, кара ги да забравят сериозните предупреждения да не хвърлят пачки през балкона в никакъв случай.
Емоционалното и импулсивното надделяват над здравия разум при възрастните хора, предупреждават психолозите. И в една критична ситуация, създадена по всевъзможните сценарии на измамниците, те падат в капана им точно защото рационалното е останало някъде на заден план, изтласкано от моментното желание да помогнат. Пък и нали им обещават, че след като хванат измамниците, веднага ще им върнат парите… А когато дойде шокът, че всичко това е било измама, че сами са станали

жертва на
собствената
си наивност,
че няма никакъв план “Помагам на полицията”, настъпва и ужасът.

Ужасът от стореното, съпроводен от срама и неудобството пред близките, от унижението. “Не ме е яд толкова за парите, колкото ме е яд заради собствената ми глупост”, призна мъжът, който събра 110 хиляди лева и ги занесе доброволно на измамниците.

Генка Маркова

http://24chasa.bg