Търговци: Лотарийни билети за 30 млн. отлежават в будките. Кой ще ни ги плати?

Търговци настояват държавата да организира връщането на непродадените лотарийни билети и възстановяването на вложените от тях пари, предаде БТА.

На пресконференция в Сливен Борис Борисов, дистрибутор на лотарийни билети, посочи, че промените в Закона за хазарта са довели до загуби за търговците и невъзможност нито да продават билетите, нито да ги върнат, защото сметките на фирмата „Ню геймс“ са запорирани.

Според търговците за талоните са платени всички данъци, затова не приемат позицията на законодателя, че това са частно-правни въпроси.

Билети на стойност между 27 и 35 милиона лева има в цялата страна, отчетоха още те. Само в обектите в Сливен и Ямбол – 640 на брой, имало билети за 1 милион лева. Според участниците в пресконференцията 18 000 фирми в цялата страна ще претърпят загуби. Ще се наложи затваряне на павилиони, които са се занимавали с разпространението им.

Търговците коментираха още, забраната за продажбата на лотарийни билети е станала рязко, без гратисен период за продажба и изплащане, но никъде не са описани редът и начинът за връщането им на организатора на играта. Те очакват парите трябва да им бъдат възстановени от сметките на фирмата организатор под контрола на държавата.

„За тези билети, които са останали в момента, нашата молба към държавата е да се включи като някакъв регулаторен орган. Дистрибуторите ще ги съберат в обектите, надлежно ще ги опишат, ще ги предадат. Там ще бъдат преброени и в този момент някой трябва да отключи сметките, за да се дадат парите обратно“, обясни Борис Борисов. По думите му, засега търговците се надяват на диалог с държавната власт и нямат намерение да излизат на протест, но ще заведат колективен иск, ако не си получат парите.

https://offnews.bg/

loading...