Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Ако не стане, ще застана зад този, който не е подкрепен от ДПС

Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Но хипотетично, ако това не се случи, ще застана зад кандидата, който не е подкрепен от ДПС, заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV кандидат-президентът Лозан Панов. Той бе издигнат от Инициативен комитет около „Правосъдие за всеки“ и подкрепен от „Демократична България“.

Панов коментира решението на Конституционния съд за двойното гражданство на бившия служебен министър Кирил Петков:

„На този етап трудно можем а преценим дали бившият министър на икономиката е действал в заблуда, неглижирал е закона или е имал лоши съветници. Въпросът е дали правните последици могат да бъдат предотвратени. Не мисля, че е формален актът на президента, с който назначава министрите в служебния кабинет.“

Според Панов президентът Румен Радев не е юрист и няма поглед върху правните последици, но е трябвало да направи проверка:

„При назначаването на главния прокурор във Висшия съдебен съвет имаше дебат за интегритета на главния прокурор и дали той има необходимите познания. Този дебат доведе до изводи, че той няма необходимите качества. Президентът не направи проверка и тогава.“

Панов каза още, че през лятото вече е имало данни за двойното гражданство на Петков, но Радев не е предприел никакви действия. Според него нарушението на Конституцията е основание за импийчмънт.

Относно противоепидемичните мерки Панов коментира, че зеленият сертификат не нарушава гражданските права. Той застана твърдо зад ваксините и допълни, че се е имунизирал срещу COVID-19 през април.

Той уточни, че ако е бил в „обувките на Радев“, е щял да настоява за по-стриктни мерки, но застава срещу националния локдаун. Панов разкритикува и онлайн обучението при най-малките ученици.

Offnews.bg