Увеличението на пенсиите се отлага

НОИ няма да има нужното време да направи изчисленията и да задвижи плащанията

Оказва се, че увеличението на пенсиите, за което така усилено се говореше през последните дни и трябваше да влезе в сила от началото на юли, се отлага.

В началото на следващия месец пенсионерите ще получат увеличението на пенсиите си в размер на 6.1%. То е изчислено по швейцарското правило, записано в действащия към днешна дата закон за бюджета.

Причина за отложеното увеличение на пенсиите е неприетата до момента актуализация на бюджета. Поради това НОИ няма да има нужното време да направи изчисленията и да задвижи плащането на по-високите пенсии, подчерта председателя на социалната комисия в НС –

.

Зам. председателят на социалната комисия Хасан Адемов обаче уточни, че увеличението от началото на юли може да бъде получено по-късно през същия месец или евентуално с августовската пенсия.

Той отбеляза, че не може да се говори за забавяне в процедурата по актуализация на бюджета заради заложените срокове за предложения между двете четения.
Деница Сачева, която е другият зам.-председател на социалната комисия посочи, че забавеното осъвременяване на пенсиите е в резултат на начина, по който управляващите са организирали процедурата по актуализация на държавния парламент в Народното събрание.

trud.bg