Увърташ, Горанов!

Държавата не трябва да отделя пари от бюджета, за да финансира АЕЦ „Белене“, обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Тя трябвало да стои максимално встрани и да чака появата на частен инвеститор. Съвсем друго обаче казаха специалистите от БАН, а енергийният министър Теменужка Петкова, чието ведомство поръча експертния доклад, изглежда съгласна с оценките им – участието на държавата в проекта е необходимо, то би подобрило финансовите параметри и резултати. „Белене“ е необходима за държавата ни мощност, защото през 2030-2035 г. у нас и в региона ще има недостиг на електроенергия, а както е известно, токът произвеждан от АЕЦ, е най-евтин, се посочва в документа. Според Петкова БАН е дала категоричен отговор трябва или не да се реализира проектът. Във всяка цивилизована държава, където управляват отговорни правителства, да поръчаш такъв сложен анализ с варианти означава да се ангажираш и с неговото изпълнение. А дали ГЕРБ и неговият кабинет умеят да ценят труда и знанията на по-умните и как ще постъпят е съвсем отделен въпрос.
Толкоз за „Белене“. Горанов обаче продължава с увъртанията си и по отношение на харчовете в държавата. Бюджетът давал възможност за повече разходи, твърди той, с което внушава, че едва ли не властта ще развърже кесията и ще вдигне парите за хронично недофинансираните обществени дейности и сектори. Факт е, че България разпределя най-малко от БВП – едва около 39 на сто, поради което е и ще си остане най-бедната в ЕС. А ако се изпълнят и намеренията на Горанов да свие още този процент до 35.5% през 2020 г., обедняването ще стане още-по-голямо. Нека му припомним, че държавите, по които управляващите много обичат да се мерят и сравняват, заделят за социални разходи около 44-45% от бюджетите си, а някои като Дания и Швеция дори над 50. Неслучайно страната ни традиционно е окупирала последното място в ЕС по показателя за социална справедливост. Защото и тази година Индексът на Бертелсман, който показва как държавите в съюза се справят с бедността и равноправието между гражданите, ни нареди на последното 28-мо място, докато Чехия изплува на първо. Там обаче си нямат Горанов и ГЕРБ.
Няма как да убедиш някого с фискални еквилибристики и риторика, че си станал по-социален, когато цялостната ти политика е насочена към орязване на разходите в името на прословутата „финансова стабилност“. Нея на хартия и статистически може и да я докарвате, за да се харесате на „началниците“, но цената й няма нищо общо с поведението на една европейска държава. Колкото до харчовете, които настъпват ударно в края на всяка година, те вече стават по добре отработена схема – за обществени поръчки и „усвояване“ на еврофондове от близки до властта кръгове и фирми. Което няма нищо общо с фиксираните мизерни разходи за здравеопазване, образование, наука, социални дейности. Има общо с изкуствено надути буфери и скрити партийни касички. И така до следващото раздаване…

Валентин Георгиев

Резултат с изображение за Владислав Горанов белене

http://duma.bg