Украинци с апел до Европа: Да спре парите на България за бежанците от войната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Украински организатори на образователни, социални и хуманитарни дейности в хотелите на Златни Пясъци са изпратили молба до Министерски съвет, в която се посочва, че ако не бъде изготвен план за реална интеграция ще бъдат принудени да търсят варианти за интеграция в други страни от ЕС, където са създадени по-благоприятни условия за живот и пребиваване.

Стела Костадинова

Обмисляме да отправим апел до Европейския съюз с искане за намаляване или спиране на финансирането за България по програмите за подпомагане на украинските бежанци, като ще поискаме тези средства да бъдат насочвани към онези страни, които ще създадат по-благоприятни и стабилни условия за живот за всички нас, които се намираме в безнадеждна ситуация и бягащи от войната”, се посочва в писмото, подписано от Светлана Кубанкова и Витан Вълев .

От украинските оганизации призовават да бъде преразгледано решението на правителството и да се допусне възможността бежанците от войната в Украйна да продължат да живеят в хотелските бази по морете.

Стела Костадинова

В писмото са приложени и подписи на украински бежанци от хотели в Златни пясъци.

„Ние знаем, че Еврокомисията е отделила пари и те вече са тук и трябва правилно да се разпределят. Затова молим тези пари да се използват за финансиране на хотелите, където вече живеем”, заяви Тамара, която се включи в поредния протест днес с плакат за прозрачност на средствата, които се изразходват от ЕС.

Украинските бежанци настояват да бъде продължена програмата за настаняването им по хотелите, тъй повечето от тях вече са се интегрирали. Децата са започнали училище, други са на лечение в здравни заведение в региона.

Стела Костадинова

Хотелиерите заявиха, че са готови да продължат с настаняването на украинците при същите условия, каквито ще бъдат и в държавните бази- 15 лв. за настаняване и изхранване.

Стела Костадинова

https://dariknews.bg/