Украйна си позволи необичайно остър език към Германия

Кулеба недоумява защо Берлин се страхува от нещо, от което Киев не се страхува

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба отправи обвинение към Германия за това, че пренебрегва молбите на Киев за изпращане на танкове „Леопард“ и бойни машини на пехотата „Мардер“.

Той заяви в прав текст, че германската столица е предложила само „абстрактни страхове и оправдания“, за да не предостави такава военна техника, отбелязва Ройтерс.

„Разочароващи сигнали от Германия сега, когато Украйна се нуждае от танкове „Леопард“ и бойни машини „Мардер“, за да освободи хората и да ги спаси от геноцид“, написа Кулеба в профила си в Twitter. В същото време, както е известно Украйна продължава контраофанзивата си за отвоюване на завзети от руските сили зони в източната и южната част на страната.

„Нито един рационален аргумент защо тези оръжия не могат да бъдат доставени, само абстрактни страхове и оправдания. Защо Берлин се страхува от нещо, от което Киев не се страхува?“, отбеляза Кулеба. Това, което направи силно впечатление, бе необичайно острия език, който си позволява да използва този път.

По-рано днес историкът и геополитически анализатор доц. Валентин Вацев посочи, че концепцията за специализирана военна операция вече не е адекватна. Според него тя се изчерпа и вкарва Русия в неразрешими противоречия.
Източник: vesti.bg