Умря човек! Друг е в кома!

Не защото животът така е решил, а защото здравните власти нехаят за здравето и живота на българите. Ако причината за случилото се беше лекар, навярно всички щяха да искат да бъде линчуван. Причината за тази смърт обаче е нехайството на управниците! А тях ги интересува единствено да излезе финансовият баланс. Били определени 180 хил. лв. за диализата във Видинската болница от края на септември. И с това МЗ ще си измие ръцете. А може би и с друг аргумент – аварията е във ВиК. Но не и със собственото бездействие и нищоправене. За овехтелите диализни апарати в страната се знае от години. Знае се, че се държат на магия и всеки час живот на повечето от тези апарати в държавните болници е подарък. И не се само на тази апаратура. Плачевното състояние на повечето държавни и общински лечебни заведения е вече проява на постоянство от страна на управляващите. Да не говорим за онези 163 млн. лв. от еврофондовете за спешната помощ, които се търкалят из страната от началото на 2015 г. Едва ли има по света друга държава, на която да й дават пари за нещо конкретно и тя да не знае какво да прави с тях. Докато в това време хора умират заради закъсняла спешна помощ или не успяват своевременно да стигнат до лечебно заведение. Иначе, властта иска още пари от онези 3-3,5 млн. работещи българи да плащат повече и повече за здраве. Без конкретни ангажименти, гаранции или поне кухи обещания за подобряване на достъпа до медицинска помощ от страна на управляващите.
Но само след месец-два, при приемането на бюджета, управляващите ще започнат да се бият в гърдите колко много пари за здраве се дават, но, видите ли, лошите доктори и болници ги крадат. А мигар някой знае кое колко струва в здравеопазването ни? Не! Важното е премиерът да се бие в гърдите как той бил давал пари. Ето, и онзи ден добрият Бащица „даде“ 150 млн. лв. повече за социални услуги, а лошите хора с увреждания пак му протестират под прозорците, че нямат пари. Друг е въпросът, че никой не знае откъде се „появиха“ тези 150 млн. лв. Но е сигурно, че в същото време пари за други социални плащания изведнъж ще се окаже, че няма да има. Например, за да бъде отменен таванът на новоотпуснатите пенсии. А и трябва някак си да бъдат избити пари за онези 10% увеличение на чиновническите заплати. И така, докато отново се запее рефренът за „огромните“ пари, които се дават за инвалидни пенсии. Иначе, пари за рампи, асансьори или скосени тротоари за хората с увреждания – няма. Няма дори намек за промяна. Иначе защо тихомълком от проектозакона за хората с увреждания отпаднаха двата целеви фонда за осигуряване на заетост и на достъпна среда?
До болка познат маниер на прехвърляне на парите от единия в другия джоб и запушване на най-належащите преди изборите дупки. До болка познато след 9 години управление, създаване на бутафорни закони, зад които се крие политическа немощ и дълбока мизантропия.

Аида Паникян

Резултат с изображение за мизерия в болница

 

http://duma.bg