УНГАРИЯ НЕ Е ПЪЛНА ДЕМОКРАЦИЯ!

Това гласи доклад и резолюция на Европейския парламент, приета с 433 гласа „за”, 123 гласа „против” и 28 „въздържали“ се.
В нея се осъждат „целенасочените и постоянни усилия на унгарското правителство“ за подкопаване на европейските ценности и се изискват резултати в процеса по член 7 от Договора за ЕС.

Липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за появата на „хибриден режим на изборна автокрация“, т. е. конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти, се казва в документа на Европарламента.

Евродепутатите настоятелно призовават Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС. Докато ценностите на ЕС са особено застрашени от руската война срещу Украйна и нейните действия срещу ЕС, ЕП призовава ЕК да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато страната не изпълни изцяло всички съответни препоръки в рамките на европейския семестър и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека; да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и да прилага по-стриктно правилата, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

**** европейските пари за Унгария на практика са блокирани още преди тази резолюция. Преди дни Орбан отчаяно се примоли за евтин газ от Близкия Изток заради скъпия руски газ, който плаща страната му, както и за милиардни заеми пред лицето на надигащия се икономически колапс. Отговорът беше „да, да, ще стане“ – двойно положително отрицание, както е лафът.

Григор Лилов