Управителят на БНБ е отговорна позиция. И върху него не трябва да пада дори сянка на съмнение

Интересна е атаката от страна на ПП към кандидатурата на Каримански от ИТН за управител на БНБ. Безспорно е, че двете кандидатури – на Гюров от ПП и на Каримански от ИТН, разединяват мненията в четворната коалиция. От външна гледна точка и по мои лични впечатления, г-н Каримански има доста по-голям професионализъм, а и определено се старае в парламентарната си работа. Не, че одобрявам политическите му позиции, но признавам, когато се правят аргументирано и се отстояват не с правото на силата, а на разума.

Разбира се, ние няма как да подкрепим кандидат, който подкрепя влизането ни в еврозоната, но пък не пречи да взема отношение към личното ми впечатление от двамата. А съмненията, изразени към дипломата на единия кандидат, за съжаление не допринасят за убеждаване на обществото, че той е подходящият човек.

Управителят на БНБ е отговорна позиция. И върху него не трябва да пада дори сянка на съмнение. Да е професионалист, също е задължително условие и то работил във финансова институция на отговорна позиция. Голф клубовете, поне за мен, не са такива места, ама пък там може да се срещнеш с подходящите хора за старт и възход на политическа кариера.

За съжаление, както винаги, се търси място за човека, а не човек за мястото. И призовавам партиите много внимателно да преценяват хората, които издигат. Че досега се нагледахме на уникални изпълнения в управлението на държавата. Направо резултиране на алангро, както би казал Кирил Петков….

Елена Гунчева