УРОК ПО ЖУРНАЛИСТИКА

Аз за щастие, не съм завършила журналистика в България и може би за това се смятам за журналист. Причините са безкрайно много, една от които е постулатът, че политиците трябва да отговарят на въпроси, когато ги питат журналисти. За да завърши човек журналистика, поне в моя престижен американски университет, човек трябва да е предал безброй репортажи и интервюта с политици – да местно, щатско, държавно и международно ниво.

Длъжен си да направиш адекватно интервю, разследване, разговор. Иначе, не можеш да завършиш. Аз съм го правила. Брутално е. Американските политици на всяко ниво съдействат – там няма – „аз няма да говоря с вас“! Щото, ако не говорят –горят. Щото няма как да не говорят, ако са на държавна заплата! Говорят и още как!

Преди няколко дни бях в парламента да разговарям с депутати. И знаете ли какво? Ами те отказват да говорят! Позволяват си да отказват! (Освен депутатите на Демократична България!) Депутати от герб ми казват да се обърна към пиар центъра на герб с въпроси! Алоууу! Вас защо са ви пратили в парламента избирателите? Да мълчите? А? Пратили са ви, за ДА ИМ СЕ ОТЧИТАТЕ,ЧРЕЗ МЕДИИТЕ! Вие не сте корпорация! Вие сте народни представители! Вие дължите отговори! А те се получават чрез медиите!

Същото е и за ИТН – близнакът на герб. Разхождат се едни лумпени из кулоарите на парламента – бръснати батки, събрани от кол и въже от отходните води на чалго-патриотизма—и ми казват, че им е забранено на говорят! Абе, сульо! Като ще мълчиш, що дириш в Народното събрание?! Защо се подиграваш с избирателите? А? За какъв се мислиш точно!? Същото бе и с тия от ибни – татяна дончева бе много заета да говори с някакъв тип от дпс и отказа коментар, същото бе и с бабикян от сайта за фалшифи новини – informiran.net. Aбе вие точно за какви се мислите, бе?! Проумейте, това няма повече да се търпи! НЯМА!

А относно българските образователи по журналистика – показателно е , че шефката на журналистическия факултет в СУ, дори не си напрегнах мозъка да й запомня името, гласува срещу това аудитория в СУ да носи името на светлата личност Кристиан Таков!

Та, когато някой ми казва, че е журналист, първо го питам – дали е завършил в България. Защото, ако е, обикновено не е никакъв журналист! (макар и да има малки изключения от правилото ).

Татяна Кристи