Урсула фон дер Лайен предупреди за предстояща ескалация на кризата

Категорична е, че трябва да сме подготвени за влошаване на ситуацията

Урсула фон дер Лайен, която е председател на Европейската комисия предупреди за задаваща се ескалация на енергийната криза, докато ЕС е в обтегнати отношения с Русия заради войната в Украйна.

„Тъй като Русия вече съкрати напълно или частично доставките на газ за 12 страни членки на ЕС, всички ние трябва да сме подготвени за влошаване на ситуацията“. Това заяви тя в интервю за испанския вестник „Мундо“, цитиран от БТА.

Русия спря неотдавна газовите доставки за някои европейски страни, включително Полша и България, а от събота и за Латвия заради отказа им да плащат в рубли за синьото гориво. Изискването за плащане в рубли за газовите доставки се свързва с опитите на Кремъл да смекчи влиянието на западните санкции върху Русия заради инвазията в Украйна.

Страната ограничи и доставките за Германия, водещата икономическа сила в ЕС, заради дейности по поддръжката на газопровода „Северен поток-1”, което се разглежда като отговор на западните санкции.

„Все по-големите опасения за енергията накараха ЕС да приеме миналата седмица извънреден план за газа през зимата. Тези мерки целят да ни помогнат да осигурим необходимите доставки на газ през зимата”, заяви Фон дер Лайен.

„Само за една седмица ЕС се споразумя да предприеме решителна и безпрецедентна стъпка, за да се противопостави на заплахите на Путин да спре напълно газовите доставки”, подчерта тя.
Източник: vesti.bg