Учени: Изчезналата през 1945 г. Кехлибарена стая е в пещерен комплекс край Дрезден

Германски учени смятат, че са попаднали на следа, която да ги отведе до прочутата изчезнала Кехлибарена стая, открадната от немските войски по време на Втората световна война, разказва „Дейли мейл“.
Според тримата учени Гюнтер Екард, Леонард Блуме и Петер Лор, които участват в експедиция по откриването на стаята, тя се намира в пещерния комплекс Принц в близост до немския град Дрезден. Те са използвали радарни изображения, за да открият, че под пещерата има подземни капани и бункери.
Те започнали проверки на пещерата през септември, когато източник им сподели, че там може да е скрито съкровище.
„В близост до тунелите има железопътна линия, на която през април 1945 г. е спрял влак от Кьонигсберг, днешният руски Калининград, където се е помещавала стаята, подарък на Петър I от пруския крал Фридрих“, разказва един от изследователите.
Според учените обаче, пещерата крие и друго съкровище, това на последния монарх на Германската империя – Кайзер Вилхелм II.
Кехлибарената стая е създадена от Андреас Шлютер за пруския крал Фридрих I. Когато през 1709 г. работата била завършена, лошо закрепените кехлибарени пана рухнали. Ядосан, кралят изгонил майстора от страната. Неговият син – Фридрих Вилхелм I, поднася шедьовъра в дар на цар Петър I. В Санкт Петербург тя пристига през 1717 г. През 1770 г. Кехлибареният кабинет става Кехлибарена стая в Екатерининския дворец. За нея са използвани 450 кг кехлибар.
При нашествието на нацистите ценностите от двореца са пренесени в Новосибирск. Кехлибарената стоя обаче остава, защото е много чуплива. Руснаците я прикриват с тапети, но германците я откриват и отнасят. В периода 1942-1944 г. тя е изложена в замъка “Кьонигсберг”. През август 1944 г. заради бомбардировките на британците е скрита в сандъци в подземията на замъка. Когато руснаците превземат града през април 1945 г. ,те не откриват нищо. Кехлибарената стая изчезва и оттогава от нея няма следа.

Свързано изображение

http://24chasa.bg