Фандъкова откри, че ако мие улиците, въздухът ще стане по-чист

Кметицата на София Йорданка Фандъкова възложи на Столичния инспекторат да създаде организация за миене на столичните булеварди, предаде агенция „Фокус“, като се позова на източник в пресцентъра на Столичната община.

Два дни екипите ще мият булевардите „Васил Левски“, „Царица Йоана“, „Дондуков“, „Житница“ и други. При подходящи условия дейността ще продължи и в следващите дни. Миенето е една от основните мерки, включени в програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, но общината го пренебрегва, като акцентира на вредата от автомобилния трафик. По празниците обаче автомобилите са малко в София и въпреки това измервателните станции отчитат повишена запрашеност на въздуха.

Вероятно това е причината кметицата да си спомни, че още през 2019 г. бе задължена от съда да организира миене на улиците два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно от октомври до април. Освен това София бе задължена и да обявява актуалните данни за замърсяването на въздуха на страницата си във Фейсбук и на сайта си, след като стана ясно, че тя не може да прави това на информационните табла по спирките и в станциите на метрото. Във Фейсбук и на сайта на общината в реално време трябва да има достъп до информация за замърсяването с фини прахови частици, приземен озон, азотен двуокис и серен двуокис.

Както личи от разпореждането на Фандъкова, тя ще изпълнява задълженията си частично, защото ще прати екипи от чистотата само по някои булеварди, а за останалите улици ще се грижи природата – дъждът и вятърът. Освен това усилието ѝ за хигиенизиране на града ще трае само два дни.

https://www.segabg.com/