Фиктивните ученически нощувки – плащани без отчетност заради анекс към договора

2020 г. е подписан анекс към договора с „Ученически отдих и спорт“, с който е премахнато изискването в края на всяка година дружеството да представя списък с децата, за да удостовери, че нощувки е имало. Точно с това изречение става ясна поредната бомба, заложена от предишната власт.

За фиктивните ученически почивки се разбра вчера. От МОН съобщиха, че става дума за близо 300 000 неслучили се нощувки, за които са платени 9 млн. лева.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. дружеството е поискало и получило от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в базите. МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв. След първия одит на МОН в „Ученически отдих и спорт“ през август ръководството на дружеството признава за погрешно отчетени настанявания с 37 009 нощувки, които са били записани като осъщсетвени, а всъщност са били прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди. За това няма документи. Заради грешката е бил върнат 1 милион. Къде са останалите обаче, МОН не знае.

Самото дружество обвиниха просветния министър, че не е показал доклада, преди той да стане публично достояние. Денков обаче е категоричен – не е длъжен по закон да прави нищо такова.

Относно обвиненията от дружеството за политически сблъсък Денков отговори:

“Това е много интересно за политически сблъсъци – да кажат коя политическа сила ги е назначила, да знаем кого атакуваме. Очаквах да кажат – ето ги регистрите, вие сте заблуден. Искаме да видим тези регистри, нищо не сме видели“, обясни просветният министър пред bTV.

Frognews.bg