Финансистът Любомир Дацов направи стряскаща прогноза

Голяма част от проблемите в страната ни не се дължат нито на войната, нито пък на външни фактори

Финансистът Любомир Дацов отбеляза в предаването „Събуди се“, че преобладаващата част от мерките за борба с инфлацията, които бившите управляващи прекръстили на мерки за борба с кризата, са довели единствено до удължаването на инфлацията. На практика това означава, че процесът ще продължи по-дълго, отбеляза той.

Той е категоричен, че голяма част от проблемите в страната ни не се дължат нито на войната, нито пък на външни фактори.

„В България има от 2 до 3 пъти по-висока от средната за много от другите държави инфлация. Това показва, че има чисто вътрешни проблеми, които определят този процес“, коментира Дацов.

„Като се започне от работата на регулаторите и нормативната рамка, която не позволява достатъчно ефективен контрол и се стигне до тази политика за грижа за хората, с която ни продъниха ушите“, каза Дацов.

Той отправи сериозна критика по адрес на политиците, че не представят предизборно програмите си.

„Трябва някой да каже какво ще се прави. Дефицитът трябва да бъде вкаран в рамките на 3% от БВП за следващата година, ако не искаме да видим процедура за свръхдефицит.
А второ – дори и този дефицит е прекалено висок спрямо икономическите реалности. Не само, че има вече опасност децата ни да плащат, а товарим и внуците“, заключи финансистът.
Източник: plovdiv24.bg