Фирмите бягат от България заради корупцията, властта оставя тежко наследство

„Повече от десетилетие след присъединяването на България към Европейския съюз, тя има най-ниския БВП на глава от населението в блока.

Почти всеки четвърти българин живее в бедност, а изтичането на мозъци е накарало населението да  намалява по-бързо, от която и да е страна на планетата. Ако изпитващият сега трудности премиер Бойко Борисов, който 10 години бе хванал в желязна хватка властта, не може да убеди чуждестранните фирми да се върнат – рискува да остави наследство от икономическа и политическа разруха след себе си“, пише влиятелното американско издание Дипломатик куриер. За отбелязване е, че то излиза успоредно с визитата зад океана на премиера и показва оценката на Вашингтон за състоянието у нас:
„В един месец 200 000 българи внезапно останаха без задължителната си автомобилна застраховка, след като кипърското дружество Олимпик“ се срина, сайтът на Търговския регистър  в продължение на дни бе в режим „Офлайн“, а смъртоносна автомобилна катастрофа придизвика уволнението на трима министри.

На фона на призивите за предсрочни избори, премиерът на България Бойко Борисов не можеше да си позволи по-лоши новини от тези. И все пак, краят на август донесе още по-обезпокоителни вести, чиито последици можеха да затъмнят всички кризи, с които се занимава правителството: отливът на преки чуждестранни инвестиции. Инвестициите на чуждестранни компании в България  са спаднали 10 пъти през последното десетилетие, като са достигнали  1,13 млрд. долара.

Като дял от БВП, процентно погледнато, от 28%, през 2018 г. те вече оформят само 2% от приходите, които влизат в държавата. Българските индустриалци коментираха, че сега получават повече пари от преводи на българи, живеещи в чужбина, отколкото от чуждестранни компании, които правят бизнес в страната.
Правителството просто не може да си позволи да изчезнат инвестициите. Основната причина, поради която чуждестранните инвеститори се страхуват да стъпят в България, е културата на корупция. Разпадането на СССР остави вакуум в България, изпълнен със силно натоварване от бивши тайни агенти и криминални „дебели вратове“.

Влизането на България в Европейския съюз трябваше да изкорени този проблем, но вместо това, изглежда, нещата се влошиха. ЕС е инвестирал милиарди евро, за да помогне на България да изпълни редица показатели, свързани с корупцията и злоупотребите, но кампанията се оказа безплодна. В доклад от ноември миналата година ЕС призна, че нито един от критериите не е изпълнен. Механизмът за сътрудничество и проверка – предполагаема временна мярка, наложена в началото на членството на България в ЕС, за да се намали прозрачният дефицит с останалата част от блока – остава в сила.
Вместо това изглежда, че Борисов и неговият режим са основният проблем. Премиерът е обвинен, че поддържа връзки със стария съветски елит и отказва да разследва престъпниците. Критиците му дори твърдят, че България на Борисов представлява „автокрация, в която публичните ресурси и институции се използват, за да обслужват личните интереси на управляващите“, а тези, които не се поддават на тази „култура“, са преследвани и с повдигнати обвинения.

Под покровителството на Бойко Борисов, България е извоювала репутацията си най-корумпираната страна в Европа, като приблизително 22% от нейния БВП всяка година изчезва.
Освен системата  „кръг от стари приятели и познати“, чрез която българското правителство предоставя  благоприятни условия на определени фирми в замяна на рушвети, чуждестранните компании трябва да се борят и с двустепенна система, което означава, че западните компании са изправени пред произволни и неоправдани пречки.
България отдавна е смятана за „енергиен център на Балканите“, а сега се бори за благоприятни отношения с инвеститорите в енергийния сектор. Когато отвори своя пазар за западния капитал и бяха приватизирани електроразпределителните дружества, наблюдателите тълкуваха това като готовност за намаляване на руското влияние в енергийния сектор. Две десетилетия по-късно енергийният сектор в България силно зависим от Русия, като това същевременно затруднява живота на западните инвеститори: и трите електроразпределителни дружества трябваше да инициират арбитражни производства срещу България, а страната настоява да прекрати споразуменията си за енергийна покупка с чуждестранни енергийни компании AES и Contour Global, които  генерират около една пета от електроенергията на България, докато се опитва да съживи спорната АЕЦ Белене, която използва руска технология.
Чешкото решение на ЧЕЗ да продаде българския си бизнес на напълно неизвестна местна компания е ясен знак, че големите международни енергийни играчи вече нямат доверие в България като инвестиционна дестинация.
Дори България да осигури на своите чуждестранни инвеститори равни условия, много от тях ще бъдат разтревожени от извънредно ненадеждната съдебна система в страната. Тя е затрупана от многобройни проблеми – от прекомерната централизация на прокуратурата до зависимостта на съдебната власт, която позволява на магистратите да не се страхуват от налагането на санкции. Търговските камари в България отдавна призоваха правителството за реформи, но досега молбите са нечути. Неотдавнашно проучване на Евробарометър установи, че българите имат най-малко положително мнение за тяхната съдебна система от всяка страна в ЕС.
Като се имат предвид пробойните в съдебната система, едва ли е изненадващо, че случаите на корупция не стигат до съда.

Според статистиката, цитирана от Центъра за изследване на демокрацията, в България са приключени само 72 съдебни дела през 2015 г., въпреки че се смята, че повече от 1,3 милиона души са участвали в корупционни сделки. Освен това българската съдебна система не гарантира защитата на частна собственост. Затруднените чуждестранни фирми отдавна уреждат българските си спорове в Лондон, а не на местно равнище. А сега изглежда, че решиха да се отърват от проблема като директно напускат българския пазар.
Борисов арогантно попитал своите критици по-рано тази година: „Ако има толкова много корупция, защо хората продължават да ни избират?“ (б.р. всъщност това стана при неговата реч за европредседателството пред полупразна зала в Европарламента).

Сега обаче изглежда, че не е по силите му да спре огромния отлив на чуждестранните фирми и лятото му на срама е на път да се превърне в годината на големия му позор”.

Резултат с изображение за корупцията

http://19min.bg

loading...