ФОКУС-МОКУС, ПРЕПАРАТУС! ИЛИ КАК СЕ ВАДЯТ 30 МЛН. ЛВ. ОТ РЪКАВА

И днешните новини за сетен път ме убеждават, че нас не ни управляват политици и експерти, а ни управляват някакви панаирджийски фокусници. Казвам това по повод на лекотата и леснотата, с която министърът на здравеопазването днес обеща на протестиращите медицински сестри, фелдшери, акушерки и лаборанти едни 30 млн. лв., с които ще удовлетвори исканията им за достойно заплащане на нелекия им труд. Откъде ги взе така скоростно министър Ананиев тия 30 млн.? Борисов ли му ги даде под масата или Тръмп ги подари на българското правителство? Защо Ананиев не е предвидил потребността от тия пари и не ги е поискал от финасовия министъ и премиера, когато е писан и обсъждан проектобюджета?
Ананиев, който е финансист и икономист, много по-доре от мен знае, че да извадиш едни пари на 1 март от календара на бюджетната година, това ознначава, че бюджетът, който е правен в края на миналата година, е нефелен и нечитав. Самият Ананиев е известен още и с това, че е бюджетар и е автор на бюджетите на републиката през последните десетина години. Несериозно е, когато един бюджетар вади някакви пари и ги раздава под натиска на улицата и на протестиращите, без да обясни защо тия средства не са били предвидени в бюджета, който е закон и е гласуван в края на миналата година. Прекрояването на бюджета два месеца след началото на годината е много съмнително дело и говори за откровена некомпетентност и управленско невежество.
Борисов и компания обичат тия панаирджийски фокуси и не за първи път действат пожарникарски. Така беше с протестиращите полицаи, учители, миньори и други.
Любо КОЛЬОВСКИ