Франкенщайн

Такова чудо не е било – десет дни медиите се занимават с въпроса не дали има корупция, а как е проведена операцията по задържането на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. И като връх на всички мега, свръх и супер правомощия, с които се сдоби новата КПКОНПИ (антикорупционна комисия), шефът й Пламен Георгиев вчера изплю камъчето: целият цирк с Иванчева бил не за друго, а защото органът нямал достатъчно правомощия. Той трябвало „поне да задържа“ лица.
Ключовата дума е поне!
Какво иска г-н Георгиев? Лично да запаше пищови и да започне да просва на земята и да арестува? Или да раздава присъди? А защо не да беси, да секвестира или да приватизира?
Нещо като разделение на властите, туй-онуй? Че утре Валери Симеонов ще поиска да арестува диджеи в курортите, а Волен Сидеров – депутати в парламента. Е, не че не им се иска…
Ало, накъде отиваме? Към диктатура на… На какво ли не!
Спорът за правомощията на специализираната мегакомисия за борба с корупцията стана причина за разменени реплики между президента Румен Радев и представители на управляващото мнозинство, още когато се обсъждаха правилата за работа на новия орган. Тогава държавният глава (дори с вето) и опозицията предупредиха, че антикорупционната комисия, с така предлаганите от управляващите рамки, ще се превърне в „бухалка за разправяне с неудобните“. Нямаше кой да чуе. Сега шефът на КПКОНПИ какво иска? Иска си бухалката човекът! А разните там еврочиновници и еврошушумиги какво правят? Ослушват се.
Ако депутатите вземат, че уйдисат на мераците на шефа на мегазвеното, над новата комисия ще бъде само… Господ. Или онзи, който разговаря с него като с Началника. Мегакомисията за борба с корупцията е на път да се превърне във Франкенщайн – много права и привилегии, никакви отговорности. Този Франкенщайн ще изяде главата на създателите си

Ина Михайлова

Свързано изображение

http://duma.bg