Хаджигенов: Иванчева е бяла птица, която пипа подкупите с нос

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Десислава Иванчева, изнесе 40-минутна пледоария днес пред Апелативния спецсъд, където делото за подкуп е на финал на втора инстанция. В нея той направи паралели между клиентката си и Народния съд – който е специално сформиран, извънреден и осъжда всички, с Лайпцигския процес – който пък – макар също политически – е по процедурните правила и оправдава всички (без самия Ван дер Любе).

Наред с това адвокатът – известен с непримиримото си отношение към прокуратурата, десетки пъти спомена главния прокурор Иван Гешев и изрази доста твърдения в сферата по-скоро на обществените порцеси и политиката, отколкото на конкретните доказателства.

Ето избрани фрази от защитата му:

Точно преди 6 години без един ден държавното обвинение влезе в офисите на Цветан Василев, търсейки писмен договор за убийството на Пеевски. Очевидно не го намери.

… Чудесна е практиката, когато прилагаме отделни части от отделни доказатества, които сочат пряко към вината на някой. Ако това е правилен и законен подход – да закрием дори и този съд.

(за други акции на поркуратурата) 

 

Подсъдимата Иванчева е голяма бяла птица, която маркира получения подкуп с носа си.

(за това, че маркиращо вещество от парите има по носа на Иванчева)

 

… Случващто се ни води до плашещото заключение, че целта на настоящото производство е не само примитивно отмъщение, но и показно – какво би се случило с всички осмелили се да се противопоставят по някакъв начин на властта…

… Така някак си подсъдимата Иванчева, защитавайки обществения интерес по непознат до този момент начин у нас, наруши установения корупционен ред и съвсем логично се оказа пряка заплаха за властта и показа, че има и друг начин…

… Колаборацията на всички възможни служби, включително и Иван Гешев, доведоха до крайната цел – отстраняването на Иванчева на всяка цена. И не просто отстраняване! Отстранавянето по такъв начин, дотолкова брутален е, за да стане ясно за всеки гражданин какво следва за него, ако не следва повелите на партията и правителството. Всеки един – дори с минимална власт – вече знае какво го чака, ако по някаква причина си позволи да противоречи на властта.

(за политическия според него подтекст на процеса).

 

Ужасяващ медиен цирк…

… Защитата положи неистови усилия да разбере в какво си качество Иван Гешев присъства и дава разпореждания.

(за ареста пред Спортната палата)

 

… Всички факти разкриват една друга възможност – че са налице активни действия от един единствен човек в рамките на процеса, това е подсъдимият Дюлгеров.

Това обяснява и неадекватното поведение – включително Ваклин, който носи купища пари на Иванчева и тя не ги взима. И Ваклин си тръгва сърдит. Иванчева просто не е знаела, че трябва да взима парите .

Просто подсъдимият Дюлгеров работи за себе си.

(за Петко Дюлгеров)

Воденето на целенасочена кампания с цел одъждането на някой на всяка цена, освен порочно и незаконосъобразно е и неправилно – доколкото това не е правосъдие.

Подобно невиждано към онзи момент медийно излияние създава определена осъдителна нагласа дори и в най-обикновения човек. Известно е, че съдиите също са хора

… Целият свят има съмнителното удоволствие да разбре, че Иванчева е виновна. Това отне месеци.

(за медийната кампания срещу Иванчева)

 

… Кой може да укрие свидетел – това е само по силите на прокуратурата в съучастие с ДАНС и други служби

… Нарушававето на презумпцията за невиновност от страна на Спецализирания наказатлен съд е вече на подсъзнателно ниво…

(за презумпцията за невиновност и целите й)

 

Пътищта у нас се строят с 20 % – останалите 80 % очевидно не стигат до пътищата. Оставям на фантазията на всеки да как се разпределят…

… Всички разпитани строители твърдят едно и също: градинки, алеи, осветление до посиняване.

(за разликите между другите строителства в държавата и строителството в „Младост“ при Иванчева)

Накрая Хаджигенов каза на съда, че не моли, а настоява за напълно оправдателна присъда на Иванчева.

Самата Десислава Иванчева очаквано заяви, че е невинна и че винаги е преследавла целите за добруване на квартала.

Тя се обърна към съдия Георги Ушев:

Имаме общ познат, който каза, че на младини сте бил доста по-различен.

Тук съдиите и залата се изненадаха видимо, а Ушев ѝ отговори:

По принцип да ви кажа, не е препоръчително да коментирате личните качества на членове на съда.

https://clubz.bg/