Хаджигенов: 99% Спецсъдът е дал разрешение за подслушванията на политици

Специализираният наказателен съд не е издавал разрешение за подслушване на политици. От съда излязоха със становище по твърденията на ген. Атанас Атанасов, а някои от лидерите на партии внесоха искане за проверка дали са били следени със СРС-та.

Според данните на „Демократична България“ подслушвани са били 32-ма политици.

„Подозрението е, че в периода от началото на годината до изборите на 4 април властта е подслушвала масово опозиционни политици, с цел да извлече изгода от повече информация“, смята Владислав Панев от ДБ.

Спецсъдът обаче твърди, че това са внушения, а самата институция не е издавала разрешение за следене на политически фигури. Сред следените, смята, че е и един от опозиционните лидери.

99% вероятно е именно Спецсъдът да са дали разрешенията и, видите ли, там не е мястото на служебния премиер Янев, сигурно и моето име го няма директно. Да де, ама така успешно се правят на луди. Никой не прави така. Това, което правят обикновено – хвърлят един номер на някое от знаковите дела, които са там, покрай него хвърлят още 100 номера и трябва да установим кои са тези, защото обектът говори с тях. И така ги закачат всички. Изведнъж моят номер е там, номерът на Христо Иванов е там, на БСП е там„, обясни адв. Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.

Затова лидерите на „Изправи се! Мутри вън“ поискаха от Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства да направи поименна проверка.

И докато част от политическите фигури поискаха доказателства, че не са били следени, то други настояха за факти по обратното твърдение.

„Аз от доста време съм участвал в избори и обикновено преди избори се отварят теми, които, като минат изборите, след това фактическата картина казва друго. В конкретния случай не искам да правя внушения“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според Закона за Специални разузнавателни средства политици не могат да бъдат подслушвани.

„Затова имаме и система за контрол. Въпросът е доколко тази система за контрол действа. Законът много ясно казва кой прави предложението, кой го одобрява и това е съдът. Това са Специализираният наказателен съд, Окръжните съдилища и СГС“, поясни Йордан Божилов от Софийски форум за сигурността.

 

Проверките по сигналите на политици до Бюрото по контрол на СРС-та трябва да приключат до месец.

Срещу незаконното подслушване днес се обявиха и протестиращи, които инициираха събитие с наименование „Влизане в ДАНС“. На няколко пъти за кратко те блокираха движение пред сградата на институцията на бул. „Черни връх“ в София.

На демонстрацията присъства заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Стоянов.

https://www.bgonair.bg/