Хлебарки имунизирани срещу инсектициди. Приятен ден.

Ако не ни унищожи глобалното затоляне, ако не сме изтребени от болест или глад, то е само въпрос на време, преди хлебарките да се издигнат и да ни победят. Те стават все по-силни.

Те се стремят към нашите защити и ги усвояват, като през цялото време се присмиват на нашата безотговорна борба срещу тях. Ако нещата продължат по този тъмен път, изтребваните във времето хлебарки ще станат наши унищожители.

Тази фаталистична визия е представена от много тревожната новина, че хлебарки очевидно са започнали да развиват кръстосана резистентност към мощни инсектициди.

Учените от Пърдю изложиха германските хлебарки на различни инсектициди и установиха, че популациите на хлебарките не само са развили резистентност към инсектицида, на който са били изложени, но също така са изградили резистентност и към други инсектициди.

Това означава, че суперимунните насекоми могат да прехвърлят съпротивителните си сили (резистентността) си върху своето потомство. Само въпрос на време е преди дадена популация да стане по същество усгойчива на всякакви инсектициди.

„Това е неосъзнато досега предизвикателство при хлебарки“, казва Михаел Шарф от университета „Пърдю“, който ръководи проучването. „Хлебарки, развиващи съпротива срещу множество класове инсектициди наведнъж, ще направят контролирането на тези вредители почти невъзможно само с химикали.“

Изследването е публикувано в списание „Научни доклади“ и ще се превърне в основа на предстоящата глобална епоха на хлебарка.

Това е проблем

Ето защо насекомите със силен имунитет към различни вещества са проблем. При дезинсекция специалистите обикновено използват коктейл от различни инсектициди, които се разделят на класове въз основа на токсичност, химичен състав и други фактори. По този начин, ако едно насекомо е имунизирано към един вид, друг вид може да ги повали.

Очевидно това не работи, ако хлебарки станат имунизирани към различни видове.

В това проучване учените успяха да поддържат популациите на хлебарки чрез ротация на инсектицидите, но всъщност не бяха в състояние да намалят броя им.

Шарф казва, че резистентността в рамките на едно поколение на хлебарки понякога се е повишила четири или шест пъти. Съчетайте това с факта, че една женска хлебарка може да произведе от 200 до 300 потомци за краткия си живот – останалото е някаква проклета математика.

Екипът на Шарф заключи, че проблемът е по-лош в районите с ниски доходи и други места, където ефективният контрол на вредителите не е налице.

Начинът за борба с това, казва Шарф, е да се разнообразят методите за третиране на вредители. Това може да включва физически методи като капани и вакууми, както и превантивни мерки като хигиена.

В крайна сметка, хлебарките са били на тази земя милиони години преди нас. Тъй като те се развиват, така трябва и ние да се развиваме в борбата ни с тях. Или ще бъдат тук милиони години след като ние сме си отишли.

 

cnn.com

loading...