Христов: Кабинетът Петков е договарял с 30 процента по-скъп газ, което е довело до ръст на цените

Gas cooking fire from close up

По време на правителството на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, за да имаме устойчиви и дългосрочни договори.Това заяви по време на изслушване в парламента министър Росен Христов.

Той подчерта по време на изслушването, че липсват данни правителството на Кирил Петков да е правило каквито и да било стъпки за дългосрочни доставки на природен газ, които да гарантират енергийната сигурност на страната. В същото време заяви още, че краткосрочните договори са подписване в нарушение на закона на енергетиката. В закона ясно е записано, че краткосрочни договори се правят на енергийния борсов пазар, а не чрез имейли и събиране на оферти или пък някакви договаряния, както се е случвало при правителството на Петков.

Служебният министър на енергетиката разкри още , че при встъпване в длъжност е установил, че няма осигурени количества за месеците септември и октомври. Имало е заявени два танкера, но слотове за разтоварване не били договорени.

Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и криза в този сектор не се очаква. Това каза още служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушването.

Министър Христов изтъкна, че благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на „Булгаргаз“ цените са „овладени“ и за ноември те са значително по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той посочи, че през месеците от април до август доставките на втечнен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента „Булгаргаз“ купува газ от същите компании при приблизително същата криза на доставките, но на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас. „В момента купуваме газ наполовина на борсовата цена“, изтъкна Росен Христов.

Депутатът от ГЕРБ и настоящ председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев многократно заяви през последните месеци, че заради действията на Кирил Петков и Асен Василев държавата е ощетена с 200 млн евро само от газа. Газът е изцяло руски, но по-скъп с 30% заради посредниците.

От трибуната на парламента депутатът от ДПС Рамадан Аталай настоя Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да отговарят за цените на газа. В отговор на това енергийният министър Росен Христов, че прокуратурата, ГДБОП, ДАНС и следствие проверяват сделките с газа, както и посредниците по сделките. Той подчерта, че е постигната по-ниска цена на газа.

По думите на Росен Христов към края на ноември ще има информация относно доставките на втечнен газ за 2023 г., като паралелно с това се водят интензивни преговори с гръцки, турски и италиански контрагенти за осигуряване на слотове.

Търговете, които са организирани от „Булгаргаз“ с прозрачните процедури и с ясно обявените критерии за оценка, са върнали на „масата на преговорите“ компаниите с възможности и добра репутация.

Благодарение на тази конкуренция, която се създаде, се получават тези големи отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.

https://epicenter.bg/