Христос Воскресе!

В празничната нощ хиляди вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи пасхалното боголужение.

Празникът на Светлото Христово Възкресение се отличава с особена тържественост и радост. И в този момента пред патриаршеската катедрала има много хора със запалена свещ в ръка, която ще занесат в домовете си, за да пренесат и съхранят своята частица и от Благодатния огън.

Минути след полунощ патриарх Неофит прочете пред миряните и своето пасхално слово, в което поздрави целия български народ:
„Отечески поздравявам и приветствам всички чеда на родината, в родината и далеч от родния край и молитствам, щото радостта поради Спасовото Възкресение всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. И тъй, любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички час. Христос Воскресе!“

„В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра. В него е залогът и на нашата надежда. Върху свидетелството за него е основана църквата, която вече 2 хилядолетия, непоклатима от бурите, преподава на човечеството вечните и спасителни истини на Божественото откровение“.
Хиляди миряни се стекоха в пасхалната нощ в патриаршеската катедрала, за да посрещнат със запалена свещ в ръка най-светлият християнски празник.

„За мен беше за първи път посрещането на Великден в „Св. Александър Невски“, въпреки че съм от София и просто беше много тържествено.“

„Да възкресим в сърцата си вярата, надеждата и любовта, защото няма друг ден в годината, който така да изпълва с възторг измъчената човешка душа.“

Според отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала, вестта за Христовото Възкресение е най-радостната новина, съобщавана от създаването на света:

„Неслучайно в седмицата след Възкресение не само не се пости, то е забранено да се пости. Това е седмица на радостта, в която даже в църквите завесите са отворени, дверите са отворени, за да се покаже, че раят е отворен за човешките души, който е бил затворен до този момент.“

В продължение на 40 дни, до празника Възнесение Господне, вярващите ще се поздравяват с думите: „Христос Воскресе!“

Сутринта в митрополитския храм „Св. Неделя“ Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наречена още Второ Възкресение.

Резултат с изображение за Христос Воскресе

cross.bg

loading...