Цветозар Томов: На следващите избори квадратчето ”не подкрепям никого” може да спечели

Хората все повече избират опцията ”не подкрепям никого”. На последните два избора гласуваха около 35 000, ръстът сега е над 50%. 3,4% от всички гласоподаватели са избрали тази възможност. Това си е почти цяла парламентарна група, на следващите избори това квадратче може да спечели. Това коментира шеговито Цветозар Томов, говорител на ЦИK.

Той сподели, че ЦИК е обявила избирателната активност и резултатите дори по-рано от крайния срок. „Числото 39,4% е относително. То се изчислява между брой гласували и избиратели по списък. На населението извън страната не можем да знаем точния брой преди изборите. В две или три машини имаше софтуерен проблем, който не се е отразил на гласуването, защото те не са използвани в изборния ден, отделени са. 32 от около 11 000 машини дефектираха по време на изборния ден, това е 0,3%. Те са значително по-малко тези на от предния вот“, обясни той пред NOVA news.

По думите му оповестяването на данните на НСИ след изборния ден не би оказало влияние на избирателната активност. „Ако бяха обявени преди 1 август, тогава ЦИК щеше да е задължена за броя на мандатите. Така щеше да има немалко промени – в по-малките райони щяха да бъдат намалени“, разкри Томов.

Според него парламенти, възпроизведени с ниска избирателна активност ще имат много трудности да съставят стабилно управление. „Хубаво е да се състави правителство, което да управлява поне до местните избори догодина през октомври-ноември. 50-60 млн. лева са стрували изборите“, посочи още той.

frognews.bg