Целият в бяло

„Властта даде на заден за мораториума“, „Всички нуждаещи се ще имат подсигурено лечение“ – това са само част от услужливите твърдения, опитващи се да замаскират егоцентричното и антихуманно поведение на управляващите, решили да ограничат новите лекарства у нас. Видни гербаджии се затъркаляха из телевизиите да обясняват какви милиони ще раздава държавата за здравеопазване, министри взеха да обясняват как нямало било мораториум върху нови лекарства, а „временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК“. И всичко това, само защото на българите им пределя от поредната безчувствена идиотия на ГЕРБ и компания. Нададе се вой срещу последното им решение, че даже и президентът скръцна със зъби и каза на управляващите, че губят човешкия си облик.
Ако Румен Радев си беше замълчал, както го правеше предшественикът му, на Цветан Цветанов нямаше да му се налага отново да влиза в ролята на лошото ченге. Зам.-председателят на ГЕРБ обича да мъмри всеки, осмелил се да не одобри гербаджийските схеми и често раздава морални присъди, сякаш че сам е безгрешен, безценен и целия в бяло. Често обаче се самозабравя и надскача собствените си правомощия.
Впрочем в ГЕРБ символът за „целият в бяло“ е друг – Бойко Борисов. Той винаги е там, когато някой трябва да замахне с вълшебна пръчица, за да разсее буреносните облаци над ГЕРБ и правителството. Винаги е на страната на народа, защото е „момче от народа“. За всяка ситуация си измисля сърцераздирателна история, с която да спечели масите – от бедното момче с филията мас до сина на онкоболна. Общественият вой срещу мораториума за нови лекарства внезапно напомни на Борисов, че майка му е починала от тежка болест. Със сестра му били разпродали всичко, за да купят „молекула за 8000 долара“. И той като Цветанов се сети за рака на най-близък човек едва след като, образно казано, мандалото хлопна. Защо този милосърден ангел мълча с месеци, докато ГЕРБ опипваха почвата, за да пробутат забраната? Не можеше ли да се изяви като състрадателен по-рано и да ни спести целия този цирк? Дали не се сети за мъките на раково болните, само защото срещу решението на кабинета скочиха хиляди граждани?
За пореден път обаче премиерът подсказа, че не му пука от законовото разделение и правомощията на властите. Готов съм да преразгледам решението, каза той, почти хълцайки от внезапно пробудилата му се мъка. А че това е въпрос, които подлежи на решение от парламента, на него не му пука.
Целият в бяло е Борисов, а семейните му истории са само с черни краски. Докато премиерът избирателно вади тежки моменти от миналото си, стотици хиляди българи се сблъскват с мъката всекидневно. Едва ли има някой, който да не е губил близък от тежка болест. Всеки се е питал можеше ли да направи още нещо, има ли лек, който не е намерил… Някои не само нямат средства за лекарства, а и стотинки за надгробен камък. Това Борисов и ГЕРБ не го разбират, защото за тях важен е джобът, техният.

Павлета Давидова

Резултат с изображение за цветанов борисов

http://duma.bg