Цената на думите

Логорея се лее от парламентарната трибуна, а опозицията е без конкуренция, става ясно от данните на онлайн проекта „Стража“, който следи всички изяви на родните депутати. ГЕРБ заедно с ДПС и „Възраждане“ са изприказвали цели 140% повече време от партиите в управляващата коалиция, а временен „шампион“ засега е депутатът Христо Гаджев (ГЕРБ) с над 31 000 думи.

Какво означава това ли? Като не могат да управляват и да бъдат с нещо полезни, могат да пречат. Това и правят. Основните инструменти за бавене и прекъсване на законодателния процес са процедурни хватки по начина на водене на заседанията и искането на почивки. Най-обиграни в тази речовитост, разбира се, са хората на Борисов.

Само за 13 седмици 47-ото НС е навъртяло 231 часа и 53 минути в пленарната зала, което е с 87 часа и 49 минути повече от 44-тото НС за същия период от време, показва още справката на „Стража“. А като се има предвид, че един депутат изговаря средно 100 думи в минута, можем да проследим и колко е и изгубеното време в Народното събрание. Почивки, декларации, лични обяснения и процедурни въпроси, които не засягат същността на дебата. Тук лъсват още имена, които буквално саботират работата на парламента именно с подобни хватки. Към челната тройка, освен Христо Гаджев, влизат още Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС.

След тази шеметна картинка за приноса на народните избраници, логично можем да си отговорим защо НС е институцията, чийто коефициент на полезно действие, измерен в обществото като рейтинг, се срива най-бързо. Дори и да искат да свършат нещо полезно, някои парламентарни групи или депутати просто нямат шанс. Бабаитлъкът изяжда ценното време за законотворчество, думите девалвират, а решенията на важни за обществото проблеми буксуват.

Валентин Георгиев

duma.bg