Цени и растеж

Токът за бита в Румъния е… по-евтин от вчера с около 3,5% . Промяна в цената на тока от 1 юли има и в България. За разлика от Румъния обаче, у нас тя расте нагоре – средно с 2%, като основна причина за това е поскъпването с около 10% на природния газ. По същата причина поскъпват парното и топлата вода – средно със 7%.
Също от вчера в северната ни съседка е в сила увеличение с 10% на коефициента, който се използва за изчисляване на пенсиите. Така минималната гарантирана пенсия ще нарасне от 520 леи (111 евро) на 640 леи (137 евро). У нас също пенсиите се увеличават с… 3,8% и минималната се променя от 200 на 207.60 лв. (104 евро).
От тези факти човек може да остане с впечатление, че румънците купуват енергоносителите си, каквито са природният газ и петролът отнякъде другаде, а не от международните пазари, които станаха универсално оправдание на КЕВР през последните няколко месеца. А истината е съвсем обикновена. Който иска да реши даден проблем, намира решението, а който не иска – намира оправдание. Притиснат от високите цени на петрола и газа, за да не пострадат потребителите, румънският регулатор просто промени методиката, по която се изчисляват тарифите. В същото време поради некомпетентност и липса на политическа воля КЕВР само регистрираше събитията. Резултатите са ясни.
Има и други примери. Както е известно, данък добавена стойност в Румъния бе намален от началото на 2016 г. от 24 на 20%, а за редица стоки и услуги, в това число на всички храни и напитки – на 9%. От началото на 2017 г. основната ставка по ДДС е 19%. Според местната статистика след тези промени над 660 000 компании са регистрирали оборот от 280 милиарда евро и рекордни печалби.
И какво се получава. В Румъния намаляват цени и данъчни ставки и по този начин увеличават оборотите и печалбите на фирмите. У нас цените вървят нагоре, а приходите на фирмите  – надолу. После се чудим защо Румъния ни изпреварва по икономически растеж. Въпрос на политическо изкуство.

Евгени Гаврилов

http://duma.bg