„ЦИК МЕКСИКО“

Гледам аз решението на избирателна фирма „ЦИК“ да броят бележките от машините и си мисля нещо. Не, не, не — не си мисля нещо кой знае колко оригинално или конспиративно, не си мисля нещо, дето друг да не си го е мислил.

Мисля си, че сериалите са голяма работа. То сериалите са новите книги бе, братче! Станеш, опънеш се, тръгнеш да работиш, видиш, че няма смисъл, пак легнеш, пуснеш си сериал — така върви този живот в наши дни. Ама то заснето, то направено, то изпипано, то написано добре, па синематография, па това, па музика, па онова — абе, голяма работа са сериалите.

Ето сега например, аз гледам трети сезон на Narcos, Мексико дето е. И не че правя някакви паралели с решението на избирателна фирма „ЦИК“, аз просто споделям, че гледам трети сезон на „Narcos Mexico“. Просто споделям, само това е — то, така сме се наежили вече един срещу друг, че човек едвам-едвам, с триста вътрешни зора се осмелява да сподели какво гледа, братче.

Тъй като е ден за размисъл ще помоля отговорните българи, които не пиратстват, а съвестно си плащат на фирма Netflix, да размислят дали да продължат да четет, защото ще ги спойлна жестоко.

От заглавието на сериала се разбират две важни неща: с какво се занимават главните герои и къде се развива действието.

Значи, занимават си се главните герои с това ,дето си се занимават, ама здравата си се занимават — то са си едни големи ангажименти, да ви кажа. Ооообаче — имало е да става — както обичам да казвам, идват избори в Мексико. Баш като у нас идват изборите и там.

Работата изглежда дебела, защото тия, дето по принцип си печелят и позволяват на тия главните герои да си се занимават с каквото си се занимават, не им е много розово положението. Абе, какво розово, направо си е кафяво положението — всичко изглежда, че ще изгубят изборите.

А мексиканската избирателна система е една честна, една демократична, ама наистина — по-демократична система на тоя свят няма открита. Още в ония години в Мексико машини имат, софтуерно се обработват резултати, па веднага излиза от секцията какво са гласували хората и достига до медиите — една истинска, направо тотална прозрачност.

Целта на целия тоя панаир е клетият мексиканец, преди да прескочи границата, със собствените си очи да се увери, че гласа му си тежи на мястото, че всичко е точно, честно и почтено. И наистина, на теория няма и не съществуват по-честни и прозрачни избори от мексиканските.

И, почнаха изборите, тръгнаха да свършват, обаче печелят другите. Не тия, дето главните герои искат да спечелят, а другите — добрите. Софтуера показва, че добрите печелят.

И ТОГАВА НАРКОСИТЕ КАТО ПОЧНАХА ЕДНО БРОЕНЕ НА БЕЛЕЖКИ, АМА БРОЯХА, ЗДРАВАТА БРОЯХА. МАЛКО ШУМНО БРОЯХА, МАЛКО БЪРЗО БРОЯХА, АМА ИЗБРОИХА БЕЛЕЖКИТЕ. И ПРАААС — СПЕЧЕЛИХА ТИЯ, ДЕТО БЯХА ЗАГУБИЛИ!

Искам да кажа, че голяма работа са сериалите – истинско и огледало на живота, и вдъхновения за идните поколения. А който от „ЦИК“ е с абонамент за „Netflix“, е там е заровено кучето.

На снимката: големият мексикански демократ и наркос Феликс Гаярдо, баш в края на изтощителния изборен ден. Човекът се скапА от зор.

Мартин Димитров