ЦЪРВУЛАНДИЯ

След вчерашният потрес на снимките на Баце със Сталоун и изцепките на бала на КРИБ, тази сутрин културният шок продължава. В Пловдив – европейска столица на културата 2019 много културно се провежда фестивал на….балканската скара – PlovdivMezi. Заради заглавието лично бих окачила Мамин на ченгел /както искаше на Коледа да прави културно събитие – две прасета на ченгел пред общината и след това – мезета за матрияла…/.

Пловдив, вместо с музиката на Моцарт и стари градски песни, каквито доскоро се чуваха, е огласян от цвърченето на скара и подвикванията на ценителите на кИбапчета и бира, под звуците на мазна чалга. И всичкото това на ключови места в Пловдив. Преди няколко седмици качих снимки на скарата с кИфтета точно на главната улица. А днес културната програма продължава. Щели така да учат децата на ….родолюбие. И какво ще разберат децата – че родолюбието е да маат мазни кюфтета и да мезят в пластмасови чинийки, докато родителите им се наливат с бира. Потресът на чужденците няма да коментирам, погледите им са красноречиви като пълните събрани съчинения на Шекспир…..Вместо гордост – вечен резил за града ни!

И всичко започва отгоре. Когато те управляват хора като Баце, отраснали с филии със свинска мас и бЕгали от училище да хранят свинкята, резилът е тотален. Или Александър Йорданов, напълно припокриващ се по маниери с Бай Ганьо. Или пък Пекинската патица…но по-добре да спра, изброяването на цървулите във властта ще отнеме дни. Лошото е, че трудно се сещам за някой, който се отличава на фона на потресаващата простотия, обзела държавата.

И това продължава вече 30 години…..както в Библията – въртим се из духовната пустиня, докато и последният българин забрави какво е нормална държава и нормални хора. Затова и на никого почти не му прави впечатления тоталната простащина на Баце. Вместо да се възмутят на гаменския му език, матриялът се радва, че говори по „народному“. Вместо да им направи впечатление как налита да прегръща по селски всички, те се радват, все едно яйце им бели!

Цървуландия! Културата по тези земи остана само в музеите с артефактите на траките и елините…..

Елена Гунчева

* Снимката е от сайта на вестник „Марица“

loading...