Цъфнал гербер на трънка…

Пролет пукна и нещо се пропука и в главата на ГЕРБ-овия суперфинансист Владислав Горанов. Момъкът сигурно е будувал цяла нощ с калем в ръка и поглед в тавана, за да изчисли, че десетки хиляди българи вземат по 5 хиляди заплата, а бедните оредяват. За протокола: доходи над 5000 лева на месец получават малко над 33 000 българи. Сред тези с годишни доходи над 60 хиляди били мениджъри на големи компании, адвокати, високоплатени певци, еднолични търговци, хора, които се занимават със земеделие. Нищо лошо, от една страна. Стига да не знаехме, че част от младите и не толкова младите мениджъри у нас не стават за нищо, но прибират пари като за последно. Срещу 13 и повече хиляди се разписват шефове на комисии, дето не се знае кой пие, кой плаща. На певците поне чуваме гласовете…
Най-многоброен е обаче хорът на бачкаторите без бели якички сред близо 3-те милиона работещи, които имат облагаеми доходи месечно между 250 лв. и 600 лв. За 2016 г. сред заплащащите данък върху доходите на физически лица, 709 хил. души са обявили годишен доход от 2400 лева, по-малко дори от минималната заплата. За недекларираната немотия от кабинета на министъра не става дума.
Всичко това може да се види, отбелязано с по-дребен шрифт, в писмения отговор на министъра до народния представител Лало Кирилов от ПГ „БСП за България“.
Но патосът не напуска Горанов – броят на хората с най-ниски доходи бързо намалява. Е, това вече прелива чашата, стига до цинизъм дори от хора, на които народът само им пречи и го възприемат единствено като тор в китната градинка за ГЕРБ-ери. И докато партийното цвете избуява, българите вехнат по всички посоки, чезнат от недоимък и високомерието на султана и везирите му. Тези, дето още не стягат куфарите за навън, надали скоро ще дочакат запролетяване дори с дадената им индулгенция около празниците, зер нали са хора богоугодни, вярващи в задгробния живот сигурно. На принципа: добрите момчета отиват в рая, лошите – където си искат…
Иначе щеше ли да има близо 800 хиляди здравно неосигурени българи, сред които преобладават тези с ниските доходи или въобще без всякакви доходи. Които, не че не искат, но нямат пари за здраве дори и могат да мрат при добро желание. В такива случаи премиерът, вместо да замълчи, би рекъл, че щом държи пари в банките, българинът е богат. Без да си дава сметка, че българинът пести, независимо от безумно ниските лихви на банките, заради  паническия страх от утре и дългосрочното недоверие в бъдещето на държавата. И защото не яде дори пълноценно днес точно паради същата причина. Затова и потреблението на стоки и услуги е на нивото на оцеляване.

Ева Костова

Резултат с изображение за Владислав Горанов

http://duma.bg