„ЧЕРВЕНИТЕ ЛИНИИ” И ПЪТЯ КЪМ ГОЛЯМА ВОЙНА

„ЧЕРВЕНИТЕ ЛИНИИ” И ПЪТЯ КЪМ ГОЛЯМА ВОЙНА
**** Путин си иска от Запада бившият СССР и договорна сфера на влияние в бившия соцлагер. **** Кремъл си търси миналото, но е сляп за настоящето и бъдещето.
.
На борда на пътническия кораб „Максим Горки” край бреговете на Малта преди 32 години, на 2-3 декември 1989 г. приключи Студената война със среща между съветския президент Михаил Горбачов и американския Джорд Буш.
Сега, десетилетия по-късно Студената война е на път да се превърне в поредица от горещи войни.

Първата и най-близка до нас – тази на Русия в Украйна се води от 2014 г. насам: започна с Крим и продължава и досега в Донбас. От няколко седмици насам е на път да прерасне в Голяма война чрез пряк и мащабен сблъсък между руската армия и украинските сили – вече на територията на цялата Украйна.
Мотивът са „червените линии” на Путин! Онзи ден той отново ги препотвърди.
.
Вчера външният министър Сергей Лавров предложи нов пакт за европейска сигурност. И спомена същественото в него: на НАТО се забранява да приема нови държави от една страна, а от друга – да въоръжава такива, които са близо до руските граници (моя бел.: в тази сфера на руски интерес влиза и България)

Днес в разговор с репортери преди да напусне Вашингтон за резиденцията си в Кемп Дейвид, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че се надява да проведе „дълъг разговор“ с руския лидер Владимир Путин .
(вероятно онлайн около 8 декември и подготвяна среща лице в лице с него някъде около 20 януари)
Освен това Байдън заяви, че
.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
„НЕ ПРИЕМЕМ НИКАКВИ ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ!”
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
https://apnews.com/article/joe-biden-europe-russia-ukraine-vladimir-putin-9ef2a191af25e2920a0a1c75ccbe4c13
.
Да видим какви са „червените линии“ на Путин, които той иска да не бъдат прекосявани!
.
1.
Вето върху разширяването на НАТО
По-нагоре посочих, че по същество това е предложил руският външен министър Лавров на срещата си с американския държавен секретар Блинкен във връзка с евентуална подготовка за нов европейски договор за мирно съществуване.
Разбира се, това е прикрито с фрази за дългосрочни гаранции на Русия да не я нападне някой.
Паметта ми не се сеща САЩ да са нападали каквато и да е европейска държава или да са използвали своята армия срещу безредици в някоя от тях. Но същата памет ме подсеща, че съветски войски са го правили: потушиха антикомунистическото въстание в Унгария, че съветската армия окупира Чехословакия, че под заплахата от окупация на Полша заради дейността на „Солидарност” там беше въведено военно положение, че руски войски превзеха и отцепиха Приднестровието , за да разделят Украйна от Молдова и Румъния, че руски войски окупираха Крим, че руски войски подпомогнаха руските „зелени човечета”, както ги наричаха, да отцепят Донбас от Украйна, че руски секретни служби нарушиха договора за забрана на химическите и бактериологическите оръжия и дори използваха такова на териториите на др. държави (Великобритания и България)…
.
Нека хипотетично да пренебрегнем основен демократичен принцип – свободната воля на държавите и народите да избират дали да се съюзяват и с кого!
Тогава ако Москва иска да има право на вето, то и Запада трябва да има право на такова. Т.е.Русия да не може да включва във военни съюзи нито Украйна, нито Молдова, нито Беларус, понеже те граничат с НАТО.
Обаче такава идея в червената линия на Путин няма.
.
2.
Втората червена линия на Путин е да се забранят полети на бойни самолети в близост до руските граници. Колко „близо” не е посочено, но става дума за стотици километри.
На мен тази мярка ми се струва разумна.
Но при едно условие. Да се забранят такива полети и на руските бойни самолети в близост до европейските граници в размер на същото „близко”. Защото реципрочността при намаляване на военното противопоставяне е задължителна. Ако я няма, Путин изисква едностранно разоръжаване на НАТО.
.
3.
Поредната червена линия е да не се разполагат Системи за ПВО в Източна Европа (ПВО – противовъздушна отбрана).
Наистина нямам думи – оставате небето си на нашата милост!
Според Путин (цитат): „в Румъния и Полша вече са разгърнати системи за противовъздушна отбрана, които лесно могат да се използват за ударни комплекси, въпрос на пет минути е да се смени софтуера“.
.
Това обаче са отбранителни оръжия, а не нападателни. За да станат нападателни, освен софтуера на системата трябва да се сменят и бойните глави на ракетите. Трябва да се подменят и компютърните блокове в самите ракети, които ги управляват. Преобразуването не може да стане за 5 минути, а ще изисква седмици.
Така че тази червена линия освен линия е и фейкова пропаганда, правена лично от господаря на Кремъл.
.
Аз нямам представа дали такова преобразуване е въобще възможно или не.
Но дори ако допуснем, че програмното осигуряване на американските ПВО ракети „Пейтриът” може да се подмени с ново, което да ги преобърне от щит в меч, то същото важи и за съответните аналогични руски ракети от различни ПВО системи, вкл. и най-модерните „С-300”, „С-400”, „С-500”.
За тях Кремъл мълчи. Като ученик в първи клас, който нищичко, ама съвсем нищо не отбира от азбуката на програмирането.
.
Тази идея на Путин – подмяна „само за 5 минути” на предназначението на ракетите, е пълна глупост. И не е такава само заради липсата на равнопоставеност, на реципрочност и непознаване на техниката и технологиите.

Тя е глупост на квадрат и заради невъзможността да се проконтролира софтуера на комплекса, този на ракетите и блоковете им за управление какво е записал – дали бойната глава да порази самолет или крилата ракета или да прасне например центъра на София. Да допуснеш неприятел да проучва това, означава да превърнеш тези комплекси в скрап, макар и неназоваван така.
.
4.
Забрана за доставки на оръжие за Украйна! – и това иска Путин. Например Запада обеща да въоръжи Украйна с противотанкови ракети.
Те са огромна заплаха за сигурността на Русия според Путин.
Но и те като ПВО са чисто отбранително оръжие. Заплахата от тях е щита срещу потенциалния агресор и въобще не е секирата на агресора. Неговата секира са танковите пълчища.
Искането на Путин означава ултиматум – Украйна да няма право да модернизира армията си. Без модернизация всяка армия става безполезна.
Не знам когато и да било през вековете украинците да са нападали братския им руски народ. Но на обратното сме свидетели. Мисля, че на всеки му е ясно за какво иде реч.
.
5.
Петата червена линия е сферата на влияние.
Според Кремъл тя трябва безусловно да включва доминирането му в рамките на целия бивш СССР (подразбира се и трите прибалтийски държави – членки на НАТО) и сериозно и легализирано открито, а не чрез подставени лица присъствие в бившия социалистически лагер.
Не се нуждае от коментар.
.
6.
Има и шеста, необявена линия, която не е червена, а зелена, ако мога така да се изразя. „
Дайте ми тези неща и ще се конфронтираме с Китай!”
Това е примамката в капана на Кремъл. Но и Хитлер се кълнеше пред Запада за конфронтация със Сталин, но го направи след като за начало премаза цяла Европа.
.
***** Големият проблем на Путин е, че му е необходима война – за сплотяване на нацията, за затвърждаване на режима му, за прекъсване на всякакви връзки и зависимости между руската олигархия и Запада. Проблемът е, че чекистът в него е повече от жив и никога не си е отивал. Проблемът му е как да осъществи Реставрацията, която да му даде свръхвластта на комунистически генерален секретар.
Но този проблем, който си е негов, той се опитва да превърне и в наш.
.
~~~~~~~~~~~~~~ КОПИ-ПЕЙСТ НА КРЕМЪЛ~~~~~~~~~~~~~~
.
Червените линии на Москва са реваншистки опит за възстановяване на статуквото след Втората световна война, на комунистическата империя от онези десетилетия преди падането на Стената.
Кремъл, който загуби Студената война, сега заплашва с поредица Горещи война, ако не се осъществят исканията му, ако не се проведе Реставрацията. .
.
Стратегия та му е болезнено позната в Европа. Президентът Владимир Путин не е измислил нещо ново – направил е копи-пейст на историята.
Копието е от немският реваншизъм след Първата световна война, докарал Хитлер на власт.
Путин си взе Крим така, както Хитлер си взе Рейнска област ( с Версайския договор тя е демилитизирана)
Путин си взе Донбас така, както Хитлер извърши аншлуса на Австрия.
Путин се кани да присъедини Донбас като част от Русия, а Украйна да я превърне в сателит (Хитлер след аншлуса включи Австрия в състава на Германия)
Путин ще си вземе Беларус, както Хитлер си взе Судетите. И после Москва ще включи и Беларус в състава на Русия, както после Хитлер окупира цяла Чехия.
И за черешката на тортата Путин ще си поиска Прибалтика, както Хитлер си поиска полските земи.
;.
Досега стратегията на Путин се увенчава с успех.
Личното ми мнение, че никакви сериозни, наистина възпиращи санкции не бяха въведени за Кремъл въпреки разпалената от него война в Европа, въпреки прегазването на международния договор за суверенитета на Украйна, под който стои и подписа на Русия, въпреки прегазването на др. световни конвенции и договори, въпреки „подвизите“ на наследниците на КГБ с радиоактивен полоний и Новичок из европейските столици.

Ако Запада продължи политиките на Чембърлейн и Даладие (английски и френски премиери по времето на Хитлер), ще получи и позора, и войната.
.
ХУЛИГАНСТВОТО В
МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА
.
Тази аналагогия не прави прилика между образите на Хитлер и Путин. Хитлер е маниак, фанатик и в немалка степен – и луд. Путин е циничен прагматик и пресметлив до дребния детайл.
И това е оптимизма в тази история за „червените линии“.
Защото хулиганинът на махалата не се захваща да се бие с професионален боксьор, когато разбере, че той е такъв.
Да се надяваме, че Германия, Франция, европейските държави, САЩ не се управляват от нови Чембърлейни и нови Деладие.
.
Побойникът, когато срещне силата на отпора, бърза да си плюе на петите и да потърси други слабаци, които да плаши със силата си.
Съседите на Русия – в посока към Кавказ и Памир и на юг от тези планински вериги са слаби съперници.
Там може да го спре само Пекин. Китай е икономическа свръхсила, но все още е военен слабак спрямо САЩ и Русия. Така че изкушението в Кремъл ще е налице. Рационализмът на Путин ще му подскаже как да постъпи.
.
Ако през предишния век Запада беше спрял Хитлер в началото на европейския му поход, пак щеше да има световна война, но с далеч по-слаб нацизъм.
Ако сега Запада спре Путин, Голяма война няма да има.

Григор Лилов