ЧЕРЕН ПЕТЪК, 13-ТИ, ДЕН ПЪРВИ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Причерня ни този петък, дата тринадесета. Фаталистите могат дълго време да посочват днешния ден като доказателство за суеверието си. Извънредното положение е факт. Затваря всичко с изключение на болници, администрации, аптеки и хранителни магазини.
Останалите – затварят и казва ли ти някой как ще оцелеят.
Ситуацията е от „Браво” до „Измама”. Приемам нещата философски. Ако наистина заразата е толкова сериозна, нищо не пречи да се ползват лични предпазни средства и да се дезиНфенкцира наоколо. И да се поддържа здравословна дистанция от другите.

Ако е измама – нищо фатално няма да се случи. Но ако сте сбъркали и се разболеете? Няма смисъл от излишен страх и паника, а само от разумни мерки, които всеки от нас да вземе, за да се защити. И да напомня, че май най-добре сами да го направим, защото правителството, както се видя, може само да забранява и вкарва в затвора. Нито е организирана доставка на маски и дезинфектанти, нито на изчезналите вече антивирусни и имуностимулиращи лекарства.

Нито дума за семейните фирми, които ще фалират за това време. Нито дума например за Търговския регистър, където трябва да започнат да се подават годишни финансови отчети, и нулеви декларации от фирмите. Нито дума за отсрочване на данъци, такси, плащания, облекчения за семейства с деца например. Нито дума как да бъдат защитени работници и служители срещу съкращение при намаляването на работа, а такива вече има много, ама наистина много. Нито дума за опрощаване примерно на дългове, или гратисен период за всички плащания по бързи кредити. Нито дума ще работят ли финансови къщи като изипей, уестърн юниън и т.н., тъй като много хора разчитат на близките си в чужбина за оцеляването си. Нито дума примерно за детските кухни, детски храни от общите хранителни магазини ли ще се купуват! Някакви облекчения за детски стоки поне в този период? Няма….

Време е като народ да се организираме и да се защитим. Защото проблемът изобщо не е само в коронавируса, а в икономическата ситуация, в която ни поставя правителството. Защото просперитетът е само за управляващите и малцина избрани. Мнозинството от хората едва оцеляват от заплата до заплата. И ако тази заплата не я получат, какво правим?!? Вирусът е в Министерски съвет и е заразил с проказа цялата държава, като народът вече е с последни сили и едва оцелява.

И е време, вместо да се бием за храна в хранителните вериги и да изкупуваме цялата тоалетна хартия, произведена в Европа /все пак епидемията не е от дезинтерия/, да се обединим срещу общия враг и общата заплаха. Защото поединично няма да оцелеем в тази ситуация. Да си помагаме взаимно. И да спазваме разумните мерки. И който може, да помага на ближните си. Защото съединението прави силата. Нашата сила – като народ, като българи!

Петък, 13-ти март 2020 година, ден първи на извънредното положение в България.

Елена Гунчева

loading...