Честваме Деня на независимостта на България

Велико Търново днес е център на тържествата по случай 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. В крепостта „Царевец“ от 10.30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

Тази година има новости в ритуала, разказва Нелина Църова от Община Велико Търново:

„Едновременно със знамето на „Царевец“ ще бъде издигнато и знамето в крепостта „Трапезица“. Деца от Велико Търново ще пуснат във въздуха 110 балона в цветовете на националното знаме и на Велико Търново.“

100 години след поставянето му днес ще бъде открит възстановеният Багрилов надпис в скалите на хълма Света гора.Скулпторът Денислав Сираков направи новата плоча:

„5,40 метра височина, 2.70 метра широчина. Доста голямо съоръжение за времето си, то е било изчукано на ръка, с изпъкнали релефи, които са били абсолютно заличени 1945 година.“

Кулминацията на тържествата е от 19,30 часа, когато започва тържестввената заря-проверка на площад Цар Асен I, която БНР ще предаде пряко.

Във Враца празникът ще бъде отбелязан с издигане на националния флаг, демонстрации на военна техника и концерт-спектакъл. Тържествената церемония за празника ще събере на площад „Христо Ботев“ официални лица, военни, духовници, общественици и граждани.

Образци от въоръжението и екипировката на сухопътните войски, част от които е врачанското поделение, ще бъдат показани за празника в парка пред Военния клуб в града.

На площад „Христо Ботев“ в концерта-спектакъл „110 години независима България“ ще участва изпълнителни от всички общини във Врачанска област.

Плевен отбелязва Деня на независимостта с тържествен ритуал и концерти. За първи път на централния площад показват част от военната техника на различни формирования в Плевенския гарнизон.

Денят ще бъде отбелязан пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов“. Тържественият ритуал започва в 11 часа.

За първи път на централния площад „Възраждане“ по случай националния празник в отбелязване на 100 години от Дойранската епопея, Единният център за начална военна подготовка показва военна техника на формированията от плевенския гарнизон. Началникът полк. Николай Бешев:

„Ще бъдат показани най-важните и по-съвременни образци оръжие, така че с радост бихме открехнали, бих казал, класифицираността на нашата дейност към гражданите – да видят средствата, които се отделят от данъците за поддържането на българската армия къде отиват, с какво разполага българската армия. “

Тежка военна техника ще бъде показана и в центъра на Сливен днес по повод празника на независимостта. В празничния ден центърът за подготовка на специалисти организира показ на техника образци екипировка и въоръжение на съвременната българска армия. Гражданите ще могат да видят боен танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица, джипове и камиони. Ще бъдат изложени образци на леко стрелково оръжие – пистолети, автомати, снайпери и гранатомети. Военният духов оркестър ще изпълнява известни военни маршове, свързани с празника.

Програмата ще продължи с концерт на ансамбъла за народни песни и танци.

Празничната програма по повод Деня на независимостта ще започне в Търговище с ритуал по издигане на националното знаме.

След церемонията гражданите и гостите на града с безплатен транспорт, осигурен от общината, ще могат да отидат до село Осен, където ще се състои традиционният общински празник „Под крушата на осенската поляна“. Самодейни състави от пенсионерски клубове и читалища от община Търговище са подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи.

По време на празника ще бъдат определени и победителите от кулинарния конкурс за сладкиш и напитка с круша на тема „Майсторлък с круши.“

Честваме Деня на независимостта на България

cross.bg

loading...