ЧЕСТИТА НЕЗАВИСИМОСТ, ЗАВИСИМИ БЪЛГАРИ

Денят на българската независимост, винаги предизвиква смесени чувства у нас – българите. Гордост от това, че след пет века робство, Съединението, войни и битки, най-накрая през 1908 година на този ден се прогласява независимостта на България и тя вече не е васална държава. Но днес сме и гузни, защото много добре осъзнаваме, че сме зависими и почти сме се примирили с това, че българите не можем да водим самостоятелна политика и сами да управляваме държавата си.

България е на кръстопът. И географски, и геополитически, и национален. Колкото и да се опитваме да запазим живота си такъв, какъвто сме го познавали, историята върви напред и тези, които не вървят редом с нея, биват премазани.

Днес трябва да вземем пример от тези българи, които с постоянство, ум, любов към България и търпение са работили дълги години за българската независимост и това да могат завинаги де се отърсят от клеймото на робството и зависимостта. И тогава е имало велики сили, и тогава е имало спорове между тях и тогава България е била сцена на противоборство между интересите на великите сили. Но сме доказали, че въпреки всичко, макар и съвсем млада държава, след пет века робство на чужди, ние сме могли да се преборим.

България днес избира. Цивилизационен избор – но не между Русия и Украйна, между ЕС и САЩ, между европейски и евроазиатски ценности. Избира дали да бъдем свободни и независими българи, горди с народа и държавата си, водещи самостоятелна политика с оглед само на българските интереси, избираме между това дали да имаме силна българска армия или да разчитаме да ни пазят чужди, ако могат и искат да ни опазят, избираме между това дали семейството е важно, както и децата, или са по-важни либералните ценности и отказа от българските ценности и традиции.

Отново избираме – свобода или смърт, независимост или васално и колониално подчинение на чужди! И затова този ден на българската независимост е толкова важен според мен – показва ни, че можем, че винаги има възможност да си свободен, стига сърцето и душата да са верни само на България!

Честит празник, българи! И помнете – БЪЛГАРИЯ е най-важната! И ни е единствена. Наш дълг, гордост и чест е да я пазим свободна и да я предадем на децата си да продължат делото ни.

Елена Гунчева