Честито! И без оплаквания

Борисов форевър! Два пъти го гонят, три пъти го избират. А после се оплакват, подиграват го, късат му нервите. И своите… Цялото това удоволствие ще продължи с поредния му мандат на безвремие, през който отново той и хората му ще ни баламосват с фалшива стабилност, нечувани успехи и грандиозни обещания. А всъщност ще продължат да инвестират с чужди пари в собственото си благополучие и да се окопават във властта, която впрочем не са и напускали. Само и само „да не са комунистите“…
Българският народ е мъдър, постъпил е по най-добрия начин, каза Борисов след изборите. Твърде странна е тази „мъдрост“. Онези, които се мислят за десни, нима не помнят рекета над фирмите през двата му мандата, административния натиск, поръчковите проверки на НАП, унищожаването на малкия и средния бизнес, за да се разчисти пътят на послушни и близки до властта фирми? Ами бедните, принудени да живеят на ръба на оцеляването? С какво Борисов подобри живота им, та са така обсебени от избора му? Отговорът и тук не е труден. За повечето хора означава страх от репресия, страх за хляба и работното място, за други – любов по сеира и мускулните, не мозъчните гънки.
И на тези избори платеният вот се оказа решаващ, погледнете например какво се случва с ромските гласове. Машината на Цветанов работи безотказно. И няма как да бъде лесно преборена при наличието на стройна мрежа със зависимости, пуснала пипала навсякъде – сред чиновници, медии, полицейски структури, местни власти, местни мутри и феодали. Нима си мислите, че тези милион и кусур избиратели са гласували по съвест? Когато държавата е най-големият работодател и си нацвъкал свои калинки навсякъде, как мислите ще гласуват, за да си спасят кожичките? Това е класически корпоративен вот, само дето в случая може да се нарече ведомствен.
Придворните му глашатаи, налазили телевизии и радиа, разбира се, веднага обясниха „феномена“ с потвърждение на „европейския избор“. Народът бил стресиран от заявката за „преориентация“ на България. Заявка, каквато никога от никого не е имало. Защото да изразиш несъгласие със СЕТА например или да поискаш отмяна на антируските санкции не е „патент“ на БСП. Стотици хиляди в Европа протестират по площадите, следвайки интереса на своите държави, и никой не говори за „преориентация“. А един цивилизован съюз от демократични държави предполага дебати и пълноправно партньорство, не безгръбначна прислуга и вечно съгласие с думата на по-силния.
Впрочем със същия този Борисов тепърва ще берем гайлето и на още едно предизвикателство, родено от самия него и обкръжението му – явлението ДОСТ. Защото оттук насетне тази протурска партия, легитимирана на сегашните избори, ще създава проблеми. А Борисов само ще се вайка колко лошо е това и как Анкара се меси във вътрешните ни работи.
На практика лошият Путин бе победен от добрата стара Корупция! Тoва, което не стана на изборите в САЩ, се случи в България! А докато „мъдрият народ“ си избира стабилната корупция, други ще продължат да избират Терминал 2.

Валентин Георгиев

duma.bg