ЧЕТИРИ СВАТБИ И НАД. 30 ХИЛ. ПОГРЕБЕНИЯ

Не става дума за сватбите на Асена Сербезова, а за тези на четворната коалиция с избирателите. И за над 30 хил. българи, покосени от Ковид заразата. Но не само.

Нуждаем се спешно не толкова от експертен съвет за  ниския процент ваксинирани, а за високата смъртност и недостатъчна грижа в лечебни заведения и социални домове – тя не е следствие от ниския процент ваксинирани българи, а от провалите в  здравната реформа. Това трябва да е актуалният прочит на ситуацията днес – човешкият живот като съвкупност от всички показатели на здравния статус, а не на приложени ваксини. Здравето и животът на нацията, не натискът върху болничната система сам по себе си и броенето на болнични легла.

А до заветния час на обещаната от партиите промяна, мили хора от Северозапада, не се оставяйте да умирате в болнични отделения, където цари материален недоимък или персоналът търси парите си за положен труд. На такива места няма как някой да се интересува на първо място от болния.

Бързайте с всички сили, ако разполагате с личен превоз, но не към далечната столица, докъдето от Бърза помощ по местоживеене  не предлагат линейка до спасително, избрано от вас място, а за частна линейка трябва да имате приготвени поне 1000 лв.

Затова бързайте за частната клиника „Св. Георги“ в Монтана. Модерно уредена и с прекрасно отношение от страна на призваните в професията, повечето работещи във Враца и пътуващи оттам.

Тук е единственото място по тези ширини, където лице със специфични потребности, дори с множество увреждания, може да бъде прието и лекувано адекватно, в самостоятелна стая с прилежащ санитарен възел. С продължаваща грижа от личния му асистент или друг член на семейството. Такова лице трудно би издържало в общо отделение с една-две тоалетни и дълги коридори. Особено ако страда и от съпътстващи ментални заболявания. За хора по Закона за личната помощ такава обстановка би следвало да е задължителна.

Лекари – вярващи, носещи с достойнство призванието си, вдъхващи упование и кураж. Медицински сестри с внимателни ръце, денонощно вливащи нужните системи без никаква болка. Разбиращи, готови да изтърпят и нервните ви изблици и страховете ви. Поддържащи кислородната наличност технически лица, наблюдаващи състоянието ви. И не на последно място, хигиенистки, дезинфекциращи до блясък всички повърхности. Изброеното не е опоетизиране, тук просто се работи в интерес на пациента, без всичко това просто няма как да оживеете.

Ето защо, новият министър на здравеопазването Сербезова е добре да посети това място и развие системата в подобаваща посока – с безплатна за болния линейка, която да може да прибира болни от всяка точка на най-обезлюдения регион, с възможност за консултация дистанционно след изписване и долекуване. Парите трябва да отиват за здраве и живот, а не за нови смъртни случаи.

Създайте към всеки областен център този комплекс от услуги. Може всички вие, успели и вече настанили се във властта млади българи, да отворите ръка за помощ. Епархийските ни центрове имат духовната и реална нагласа да спасяват човека в неговия жизнен път, осъществявайки и своята социална мисия в света, стига да бъдат подпомогнати. А още сега, отделете минимално нужните средства за новото родно изобретение със сребърни наночастици, което до края на пандемията да се ползва в храмове и манастири, да бъдем заедно с Господа и помежду си. Защото упованието ни е Бог. И след това експертите по ваксиниране.

Галина Паскалева